Hlavní obsah

Svobodná syrská armáda (FSA)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stringer, Reuters
Článek

Pod označením Svobodná syrská armáda (FSA od anglického názvu Free Syrian Army, Džaíš as-Surí al-Hurr الجيش السوري الحر‎) působily dvě v zásadě rozdílné skupiny.

Původní Svobodná syrská armáda vznikla v první fázi syrské občanské války na konci července 2011 jako vojenské křídlo syrské opozice proti režimu. V prvním roce dosáhla řady úspěchů v bojích proti vládním silám, protože její řady posílilo mnoho přeběhlíků včetně důstojníků. U jejího vzniku stál jeden z nich, plukovník Rijad Asad. Postupně ovládla značná území na jihu země u Dará, u Damašku, mezi Homsem a Hamá i severně od Hamá až k tureckým hranicím, samotná města se jí však dobýt nepodařilo.

I když se v prosinci 2012 její struktura upevnila a počet jejích příslušníků stoupl z 25 000 na 40 000, nedokázala čelit nástupu islamistických skupin v čele s Frontou an-Nusrá, které na přelomu let 2012 a 2013 přebíraly iniciativu, a mnozí bojovníci FSA se k nim připojili, další byli poraženi.

V roce 2016 se Svobodná syrská armáda obnovila za pomoci Turecka. Občas se označovala zkratkou TFSA kvůli velké turecké podpoře. Žold jejím příslušníkům platilo Turecko, které taky poskytlo výstroj a výzbroj, v níž jsou i těžké zbraně – pásové obrněné transportéry ACV-15 a minám odolná vozidla kategorie MRAP Kirpi.

Obnovenou, Turky podporovanou Svobodnou syrskou armádu tvořily většinou arabské a turkické skupiny, které bojovaly pod hlavičkou původní Svobodné syrské armády nebo s ní spolupracovaly, ale působí v ní i členové různých džihádistických skupin.

Skupina, která měla zpočátku asi 20 000 příslušníků, se poprvé zapojila do bojů na konci srpna 2016, kdy se účastnila první turecké invaze do Sýrie. Jejím cílem bylo vyhnat Islámský stát od hranice s Tureckem dříve, než k nim dorazí arabsko-kurdské Syrské demokratické síly. Příslušníci TSAF pomohli hned první den operace Štít Eufratu 24. srpna obsadit Džarábulus. Podíleli se i na útoku na Ar-Raj zahájeném 3. září. Několikrát se střetli i s postupujícími silami SDF. V únoru 2017 se příslušníci této milice zapojili do závěrečné fáze dobývání města Al-Báb, které se podařilo osvobodit z područí Islámského státu 23. února.

30. prosince 2017 byl oznámen v syrském Azazu vznik nové Syrské národní armády (SNA), jejímž jádrem jsou příslušníci obnovené Svobodné syrské armády. V médiích se proto často dál objevovalo a objevuje bývalé označení FSA nebo TSFA.

Články k tématu