Hlavní obsah

Korespondenční hlasování v amerických prezidentských volbách

Právo, Richard Sůsa

Ve Spojených státech existuje několik možností, jak hlasovat ve volbách. Vedle příchodu do volební místnosti ve volební den lze hlasovat i dříve nebo „distančně”. Volby v roce 2020 prokázaly velký nárůst obliby hlasování poštou a odevzdávání hlasu s předstihem.

Foto: Reuters

Sčítání hlasů ve Filadelfii

Článek

Jiný stát, jiný mrav

Ve Spojených státech se volební zákony liší v každém státě. Obecně lze říct, že pokud volič předpokládá, že nebude moci přijít k volbám osobně, využije takzvaný absentee ballot (voličský průkaz). Volí pak on-line, poštou nebo hlas odevzdá i na určených sběrných místech.

Některé státy rozeslaly korespondenční lístky automaticky všem registrovaným voličům, v jiných o ně musel zájemce sám požádat.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

V Pensylvánii dříve platila povinnost mít závažný důvod, aby byla žádost o možnost hlasovat poštou schválena. Toto pravidlo však bylo před volbami v roce 2020 zrušeno s ohledem na bezpečnost voličů v době pandemie.

V Louisianě požadují důvod, pokud volič neslouží v armádě či nežije v zahraničí. Texas umožňuje hlasovat poštou pouze osobám starším 65 let, nemocným či invalidním, lidem pobývajícím v zahraničí a vězňům.

Pravidla, jak správně lístek vyplnit, se liší stát od státu. Nedodržení správného postupu z návodu, který voliči dostanou, znamená nezapočítání lístku, neboť bude vyřazen jako chybně vyplněný.

Kontrola, zpětná vazba, sčítání

Některé státy pak umožňují si na oficiálních webových stránkách zkontrolovat, že váš poštou odevzdaný hlas byl přijat.

I člověk s absentee ballot může nakonec odvolit prezenčně. Stačí, když průkaz donese na volební místo a komise ho zneplatní. Poté může odvolit standardní formou.

V některých státech vyplní volič pouze provizorní hlas, který se započítá až v případě, když komise ověří, že daný člověk opravdu nevolí dvakrát.

K čekání na hlasy odevzdané poštou státy přistupují různě. Zpravidla je nezbytné, aby šlo prokázat, že byl hlas odevzdán včas, nejpozději ve volební den. Některé státy pak čekají i několik dnů po volbách, než takto odevzdané hlasy dorazí. Až pak je začnou sčítat.

Kdo jde do amerických prezidentských voleb

Volby USA

Zatímco například Florida a Georgia smí zpracovávat odevzdané hlasy předem již před volebním dnem, v Pensylvánii se musí čekat. Kontrolovat přijaté hlasy a následně je sčítat tam lze až v den volby, v některých okresech dokonce až o den později.

Reklama

Výběr článků

Načítám