Hlavní obsah

DOKUMENT: Oznámení Donalda Trumpa o úderu proti Sýrii

Plné znění projevu amerického prezidenta Donalda Trumpa k národu, v němž oznamoval americký úder v Sýrii.

Foto: © Mike Segar / Reuters, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Mí drazí Američané,

v úterý syrský diktátor Bašár Asad podnikl strašný útok chemickými zbraněmi na nevinné civilisty. S použitím nervového plynu Asad zadusil životy bezmocných mužů, žen a dětí. Mnoho z nich zemřelo pomalou a brutální smrtí.

Při tomto barbarském útoku byla dokonce krutě zavražděna i krásná miminka. Žádné boží dítě by nemělo zažít takovou hrůzu.

Dnes večer jsem nařídil cílený vojenský úder na leteckou základnu v Sýrii, odkud byl chemický útok podniknut. Je životně důležitým národním zájmem Spojených států zabránit šíření a používání smrtelných chemických zbraní a odradit od jejich šíření a používání.

Není pochyb o tom, že Sýrie použila zakázané chemické zbraně, porušila své závazky plynoucí z úmluvy o chemických zbraních a ignorovala naléhání Rady bezpečnosti OSN.

Veškeré dřívější pokusy v uplynulých letech změnit Asadovo chování selhaly, a selhaly velmi dramaticky. Výsledkem je, že se prohlubuje uprchlická krize a region je stále nestabilnější, což ohrožuje Spojené státy a jejich spojence.

Dnes večer vyzývám všechny civilizované národy, aby se přidaly k našemu úsilí zastavit masakrování a krveprolévání v Sýrii a také terorismus všech druhů a typů.

Prosíme o boží moudrost v době, kdy čelíme velmi rozbouřenému světu. Modlíme se za životy zraněných a za duše těch, kteří zemřeli. A doufáme, že dokud Amerika bude hájit spravedlnost, pak mír a harmonie nakonec zvítězí.

Dobrou noc. A bůh žehnej Americe a celému světu. Děkuji vám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám