Hlavní obsah

Oldřich Martinů

V prvních dnech po vypuknutí skandálu se do víru událostí zamotal také policejní prezident Oldřich Martinů. Když Věci veřejné povolaly Nečase z Bruselu ke koaličnímu jednání, aby jim vysvětlil svou roli v aféře, nejprve se Nečas sešel s Martinů. John měl Martinů za zlé, že ho jednak o schůzce neinformoval, a hlavně, že na ní Nečase těsně před jednáním koaličních špiček seznámil s obsahem teprve den starého výslechu oznamovatele celé korupční aféry Michálka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní prezident Oldřich Martinů

Článek

Kvůli podezření z vynášení informací z vyšetřovacího spisu ho nechal ministr prověřit Inspekcí policie. Později se ukázalo, že na schůzce s Nečasem a Martinů byl také šéf protikorupční policie Libor Vrba. Hospodářským novinám to potvrdil John.

Další setrvání Martinů ve své pozici se pak stalo hlavním bodem sváru v koalici. John si na působení Martinů již delší dobu stěžoval, nyní ale poukázal, že do médií takřka okamžitě unikly upravené informace z výpovědi Michálka u protikorupční policie.

Podle Johna za tím stojí exministr vnitra Ivan Langer, který Martinů do čela policie dosadil a změnil zákon tak, aby nebylo možné Martinů vládou odvolat. Věci veřejné si nakonec vyžádaly jeho rezignaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám