Hlavní obsah

DOKUMENT: Dopis prezidenta Klause vicepremiérovi Bursíkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dopis prezidenta republiky Václava Klause ministrovi životního prostředí Martinu Bursíkovi (SZ) ze dne 10. září 2007.

Článek

Vážený pane místopředsedo vlády,

obdržel jsem Váš dopis z 29. srpna 2007, v němž mne - v souvislosti s mým plánovaným vystoupením na neformálním zasedání na vysoké úrovni ke změně klimatu, které v předvečer 62. zasedání Valného shromáždění sezval generální tajemník OSN - informujete o řadě skutečností, záměrů, rozhodnutí a závazků, které prosazuje k tomuto problému Evropská unie a na něž reagovala či se na nich spolupodílí i vláda České republiky.

Zaslal jste mi i velmi detailní podklad pro přípravu mého vystoupení na zmíněné konferenci a nabízíte mi v tomto směru i další spolupráci Vašeho resortu. Za tuto iniciativní nabídku spolupráce Vám děkuji.

Většina informací, obsažených ve Vašem dopise, ohledně plánů na globální snížení emisí skleníkových plynů, postojů Evropské unie i české vlády je mi dobře známa. Předpokládám, že je Vám rovněž dobře znám můj názor na tuto problematiku. Představy o možnosti centrálně řídit vývoj klimatu na zemi nepovažuji za realistické a cíle v oblasti snižování emisí skleníkových plynů, které jsou navrhovány, přijímány a prosazovány, nepovažuji za realizovatelné a už vůbec ne za potřebné. Obávám se dopadu navrhovaných kroků na rozvoj vyspělých a ještě více méně rozvinutých zemí, na ekonomický rozvoj i na to nejdůležitější, na svobodu jednotlivce, která je základní podmínkou a předpokladem dalšího úspěšného rozvoje naší civilizace.

Pokud jde o pozici České republiky k problematice klimatických změn na mezinárodních fórech, jsem velmi znepokojen tím, že vzniká zcela resortním způsobem, tedy mimo vládu, bez jejího explicitního mandátu a že jsou za pozici České republiky vydávány i postoje různých nevládních organizací. Příkladem je konference ve Vídni, která proběhla na konci letošního srpna ve Vídni jako příprava agendy pro konferenci ministrů životního prostředí na Bali v prosinci tohoto roku. Česká republika byla na této konferenci, kde byl přijat návrh na drastické snížení emisních limitů do roku 2020, reprezentována dvěma úředníky Vašeho ministerstva a dvěma zástupci jisté nevládní organizace, aniž by předseda vlády či ministr zahraničí (a ani prezident) vůbec tušili, že se tato významná akce koná, a aniž by byla vládou předem zformulována česká pozice k problematice, která může vyústit v závazky našeho státu s fatálním dopadem na naši ekonomiku.

Konference o změnách klimatu, na níž jsem byl generálním tajemníkem OSN pozván, není - na rozdíl od akcí, o nichž jsem se zmínil - fórem, kde by byly formulovány či přijímány nějaké budoucí závazky pro Českou republiku. Je to setkání vrcholných představitelů členských států OSN k problematice klimatických změn, nikoliv odborná konference resortních ministrů. Podklad pro mé vystoupení, který jste mi zaslal, naznačuje, že jste myslel zřejmě to druhé. Na jednání v New Yorku nemohu hovořit o podpoře obnovy vozidel městské hromadné dopravy, o výstavbě cyklostezek či o zvyšování adaptačního potenciálu lesů druhovou, genovou a věkovou diverzifikací porostů atd., jak čtu v uvedeném podkladovém materiálu.

Na zmíněném jednání hodlám vystoupit s projevem s větší mírou obecnosti, který upozorní na potřebu vedení seriózní diskuse o fenoménu klimatických změn ve všech jeho souvislostech a na nezbytnost pečlivé analýzy skutečného efektu navrhovaných kroků a jejich komplexních nákladů a dopadů na obyvatele jednotlivých zemí. Jsem přesvědčen, že takový přístup k problematice klimatických změn je plně v souladu se zájmy a prioritami České republiky a zcela odpovídá i pozici vlády, jejímž jste, vážený pane místopředsedo, členem.

Závěrem mi dovolte, abych Vám poděkoval za snahu přispět ke zpracování mého vystoupení.

S pozdravem

Václav Klaus

V Praze dne 10. září 2007

Reklama

Výběr článků

Načítám