Hlavní obsah

DOKUMENT: Projev kandidáta na šéfa lidovců Jiřího Karase

Novinky, KDU-ČSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Přepis projevu kandidáta na předsedu KDU-ČSL Jiřího Karase, který přednesl před volbou vedení strany na sobotním mimořádném sjezdu lidovců v Brně.

Článek

Sestry a bratři, vážení přátelé,

předstupuji před vás, abych se ucházel o vaši důvěru při příležitosti volby předsedy KDU-ČSL. Chci v této chvíli říct, co mohu nabídnout. Jsou to moje zkušenosti z nejvyššího zákonodárného sboru, 16,5 roku jsem byl poslancem.

V neposlední řadě nabízím veškerý svůj čas. Jsem připraven s velikou radostí obětovat zbytek své kariéry jenom ve prospěch toho, abych mohl být KDU-ČSL prospěšný. Sestry a bratři, tak jako celá řada z vás, setkávám se spoluobčany, žiji na sídlišti, jezdím po schůzích, navštěvuji občanská shromáždění a velice často slýchám stesky a nářky. Co se to vlastně děje v té České republice? Kam míří lidovci? Je tady vůbec zapotřebí nějaká zvláštní křesťansko demokratická politika? Má vůbec KDU-ČSL ještě svoje opodstatnění? Já když, sestry a bratři, slýchávám takové otázky, tak většinou sahám po osvědčené literatuře. Tentokráte jsem vzal do ruky kalendář, který vydala okresní organizace ČSL v roce 1947. A tam tehdejší poslanec ČSL ing. Janáček říká, já si dovolím citovat: je možná nějaká zvláštní křesťanská politika? Ví si však rady: křesťanství a politika patří k sobě jako půda a strom zakotvený v ní svými kořeny. Pravá demokracie založená na úctě k bližnímu a k bližním všem je uskutečňování řádu na zemi. A o ten řád na zemi usiluje právě politika křesťanská.

Sestry a bratři, já si myslím, že i v současné době křesťanská politika má své opodstatnění, že křesťanská politika je velice žádaným zbožím, že je ho nedostatek. A teď mi asi někdo z vás řekne, no jo, ale jak je možné, že se pohybujeme na hranici 5, 6, 7 %. Sestry a bratři, chyba není v našich voličích, ale chyba je v nás. Pokud bych se mohl zúčastnit řídící práce v KDU-ČSL, rád bych se zaměřil na tři okruhy.

Za prvé se domnívám, že musíme rozšířit okruh našich témat. A to ve spolupráci s občanskými sdruženími, z nichž celá řada k nám chová neskryté sympatie.

Za druhé: my musíme naše témata realizovat, ne je odsouvat, tak jako například rodinné pasy, volební právo dětí, ale taky si je nesmíme nechat vzít jinými politickými stranami.

A za třetí co je nutné posílit věrohodnost KDU-ČSL. Já jsem, sestry a bratři, dostal v minulých dnech dopis od jednoho bývalého člena KDU-ČSL.

"Vždy jsem volil KDU-ČSL, ale už ji volit nebudu," cituji přibližně. "Vyklidili jste Prahu, vyklidili jste Čechy, vyklidíte Moravu, jste nečitelní a jste nevěrohodní."

Sestry a bratři, já teď píchnu trošičku do vosího hnízda, uvedu takový příklad. My jsme třeba projednávali ve sněmovně návrh zákona na ochranu nenarozeného života. Ten návrh na jedné straně emoce, odpor, na druhé straně souhlas, myslím si, že to bylo velice vyvážené. A v té chvíli se bohužel stalo to, že někteří politici KDU-ČSL znevážili návrh tohoto zákona, ačkoli s hodnotami tam obsaženými souhlasili a dokonce použili demagogicky některé termíny, které používali náš nepřátelé, vzpomeňte kriminalizaci lékařů. A teď jaký to má dopad? Samozřejmě naši nepřátelé to vítají, jsou rádi, že nás zadupou do země. Ti, kteří váhají, zda nás volit nebudou, řeknou, že ti lidovci nevědí, co by chtěli. A ti, co nás volí, znejistí, a část z nich nás přestane volit. Nesmí být rozpor mezi hodnotami, které hlásáme a hodnotami, které prosazujeme.

Já jsem řekl, že vlastně všechno záleží jenom na nás. Na jedné straně je KDU-ČSL, na druhé straně žádný úspěch, my chceme 10, 12 %, chceme být stranou úspěšnou. Já si dovolím v této chvíli citovat 34. amerického prezidenta Eisenhowera, který přednesl teorii, takzvanou dominovou teorii. Seřadíme-li kostky domina do řady za sebou a převrátíme-li první z kostek, potom velice rychle se otočí i ty další, včetně té poslední. Takže chceme-li být stranou úspěšnou, musíme umět seřadit naše problémy, k tomu slouží i náš sjezd, vyřešit problém největší v tuto chvíli - volby předsedů, a potom věřím, že i ostatních problémů bude méně a že je všechny úspěšně vyřešíme.

A potom se nemusíme bát našich volebních preferencí, nemusíme se bát, že vymírá členská základna, že nemáme dostatek kandidátů, budeme stranou úspěšnou.

A nakonec prosba, jakási výzva: buďme hrdí na to, že jsme křesťanskými demokraty, buďme hrdí na to, že jsme křesťany. A skončím slovy apoštola sv. Pavla: když Bůh s námi, kdo proti nám?

Děkuji za pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám