Hlavní obsah

V Sýrii explodoval ropovod, šlo o sabotáž

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrský ropovod zásobující surovinou z východu země rafinérii v Homsu ve čtvrtek explodoval. Podle syrských úřadů šlo o sabotáž, kterou provedla ozbrojená teroristická organizace, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mohutná oblaka černého kouře stoupají z hořícího ropovodu v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Ropovod explodoval v oblasti Tal Asúr na severozápadním okraji Homsu. Místo útoku zahalil hustý dým z hořící ropy. Podle místních obyvatel bylo zasaženo hlavní potrubí. K místu útoku poblíž železnice se přesunuly tanky.

Někteří obyvatelé Homsu tvrdí, že útok provedla sama armáda, aby ospravedlnila další zásah. Podle ochránců práv není jasné, kdo útok podnikl, možná armáda, možná zběhové.

Osmisettisícový Homs je jedním z center odporu proti prezidentovi Bašáru Asadovi. Zemřelo tam už 1500 lidí. Ve čtvrtek k nim přibylo dalších 11. Zabili je ostřelovači a nemířená palba.

Foto: Reuters

Dým z hořící rafinérie v Homsu

Celkem si násilí v Sýrii vyžádalo podle OSN přes 4000 obětí. Prezident Bašár Asad ale toto číslo zpochybnil. Sám řekl, že nenese v případě obětí žádnou vinu, protože on neřídil tvrdé represe, a zdůraznil, že armáda nepatří jemu, ale státu. Připustil ale omyly, jichž se dopustil. Doplnil, že vždy měl na mysli dobro syrského lidu, který se snažil chránit. [celá zpráva]

Odmítl ale, aby pozorovatelé Ligy arabských států měli přístup všude, jak požadují, i když už nepodmiňuje jejich přítomnost dalšími požadavky: "Nemohou jen tak přijít a dělat si, co chtějí ". Podle něj musejí situaci monitorovat ve spolupráci se syrskou vládou

Právě neústupnost Damašku ohledně pozorovatelů vedla k roztržce mezi Sýrií a Ligou, které na Sýrii uvalila sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám