Hlavní obsah

Imunita je pro kočky stejně důležitá jako pro člověka. Jak ji podpořit?

V důsledku pandemie jsme si uvědomili, jak je důležité pečovat o svoji imunitu. Zároveň si spousta z nás pořídila domácího mazlíčka. Sice se říká, že Češi jsou národem pejskařů, ale koček v domácnostech přibývá rychleji. Je načase pečovat také o imunitu nových členů rodiny.

Foto: Shutterstock.com

Imunita je pro kočky stejně důležitá jako pro člověka

Článek

Není třeba hned přemýšlet nad nějakými doplňky stravy. Základem všeho by totiž měla být především strava, ostatně jako u každého tvora včetně člověka. Kočky je třeba krmit s rozumem a zvážit všechny faktory, tedy kolik má pohybu, jestli je kastrovaná a jestli nemá zdravotní obtíže.

Mnoho koček se bohužel potýká například s onemocněním ledvin či zažívacími problémy. Tady platí stejná zásada jako u lidí, kvalitní a vyvážená strava může pomoct předejít zdravotním problémům.

Jak vybrat správnou stravu?

Pro kočičí organismus a trávení je důležitá strava, která obsahuje dostatek živin, vitaminů, minerálních látek a aminokyselin. „V první řadě nesmíme zapomínat na to, že kočka, i když žije v bytě, je šelma v pravém slova smyslu, a tak opravdu potřebuje maso, respektive stravu založenou na vysokém obsahu masa a živočišných proteinů,“ říká Jan Andres, Product Development Manager ze společnosti Partner in Pet Food.

Foto: Shutterstock.com

Imunita je pro kočky stejně důležitá jako pro člověka

Pokud jste čerstvým majitelem kočky, bude pro vás ze začátku možná obtížné se v nabídce krmiv zorientovat. Na trhu je totiž velké množství granulí, konzerv, kapsiček, pamlsků, ale dokonce i omáček a polévek.

Jak si tedy dobře vybrat?

Jedním z možných přístupů ke kvalitnímu krmení je sázka na jednu značku. Jednoduše proto, že kočky nemají rády změny. Ideální je, pokud daný výrobce ve svém sortimentu nabízí, jak suché, tak i takzvaně mokré krmivo, tedy granule i kapsičky. Pakliže krmíte granulemi, nezapomeňte na to, že by kočka měla mít vždy přístup k dostatečnému množství vody. Pokud se rozhodnete krmit kapsičkami, kočka tolik pít nebude.

Kapsičky pro kvalitní stravování

Celá řada chovatelů koček stále žije v mýtu, že kvalitní stravu kočkám zajistí jen granule. To však patří spíše do oblasti polopravd. Kvalitní granule skutečně kočce dodají vše potřebné, ale faktem je, že kočka ocení i měkkou šťavnatou stravu, která jejímu organismu doplní i potřebné tekutiny a zajistí hydrataci.

Foto: Shelma.eu

Podpořte správným krmivem šelmu i ve vaší kočce

Pozorně si však pročtěte složení. Kapsičky by měly mít vysoký podíl masa a živočišných proteinů, chybět by neměly ani „superpotraviny“ jako například brusinky, rakytník či spirulina, které mají jako přírodní zdroj antioxidantů pozitivní vliv na imunitu kočky.

Důležitým kritériem je také obsah obilovin, které sice jako takové škodlivé nejsou, ale některé kočky mohou trpět alergií na lepek. Při výběru bychom měli volit krmiva označená grain free, tedy krmiva neobsahující potenciální alergen lepek, který by mohl způsobit domácímu mazlíčkovi problémy. Příkladem mohou být bezobilné kapsičky Shelma se superpotravinami a s vysokým obsahem živočišných proteinů.

Kočky je skutečně třeba krmit s rozumem, dopřávat jim kvalitní stravu, a hlavně je nijak nepřekrmovat. Jaké množství stravy, v jakém věku a při jaké váze má kočka dostat, rovněž nalezneme na obalu kapsiček, popřípadě granulí. Vyplatí se tyto informace respektovat a dodržovat, protože je to cesta ke zdraví a vitalitě kočky, a tím pádem i k naší celkové pohodě.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Novinky.cz.

Výběr článků

Načítám