Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Putinův tvrdý kritik Šenderovič musel emigrovat a cituje Švejka

Podle studie serveru Takije děla zveřejněné loni v srpnu emigrovalo z Ruska v letech 2000 až 2020 mezi 4 a 5 miliony lidí. V nedávné době odcházelo ročně ze země na 300 000 lidí. V končícím týdnu musel emigrovat velmi známý spisovatel a publicista Viktor Šenderovič.

Foto: Novinky

Očima Saši Mitrofanova

Článek

Byl odsouzen v první instanci k peněžité pokutě za to, že veřejně sdělil, že tzv. Putinův kuchař, Jevgenij Prigožin, který je v ruském diskursu spojován mimo jiné s provozováním trollí farmy pro hybridní válku se Západem, byl zločincem. Prigožin byl skutečně odsouzen v roce 1981 na 13 let za násilná přepadení a loupeže. Přesto mu soud dal za pravdu, že šlo o pomluvu. Zároveň režim zařadil Šenderoviče na černou listinu tzv. cizích agentů.

Spisovatel následně oznámil, že emigruje, v ruském veřejném prostoru však hodlá zůstat v pořadech na rozhlasové stanici Echo Moskvy a v televizi Dožď (která je také na černé listině cizích agentů). Šenderovič byl mimořádně tvrdým kritikem režimu a přitom zůstával v Rusku. Proslavil se na přelomu staletí jako tvůrce kultovního satirického pořadu Kukly (v té době byl obdobný pořad v Česku na TV Nova a jmenoval se Gumáci), v němž se vysmíval všem politikům včetně Putina.

Putin však záhy po svém nástupu obsahově vykuchal televizi NTV, v níž pořad běžel, a tehdejší úspěšný autorský tým byl rozprášen. Šenderovič zůstal aktivní. Postupně se stal ikonou menšinové, o to však cennější části společnosti, liberálů s vysokou kulturní úrovní. Toto obecenstvo se ale z Ruska postupně vytrácelo do emigrace.

Spisovatel v rozhovoru pro server The Insider již z Varšavy, kde nyní zakotvil, protože tam žije jeho dcera s rodinou, o svém publiku řekl: „Svobodní a iniciativní, potenciální střední třída, která se v Rusku ovšem nezformovala. Lidé, kteří jsou připraveni živit se sami, nepotřebují almužnu. Tito lidé jsou v putinském Rusku zbyteční.“

Šenderovič chce jako publicista přizpůsobit svá vystoupení nucené emigraci, ale jako spisovatel necítí újmu. „Azbuka je stále se mnou,“ řekl. Nemá idealistickou představu, že se za svého života do Ruska určitě vrátí. Technicky by v cizině problémy mít neměl, nedávno zažádal o občanství Izraele a obdržel ho.

„V minulé zatáčce dějin jsme měli velkou kliku, protože se v Rusku objevil Gorbačov a současně na Západě působila Thatcherová a Reagan. To dovolilo získat svobodu jak zemím Varšavské smlouvy, tak bývalým sovětským republikám. Dnes není po nějakém Gorbačovovi vidu ani slechu, zato existuje zcela opačná, zlá imperiální tendence, a Západ není, jemně řečeno, v nejlepší kondici. Proto nejsou žádné racionální důvody k tomu, aby si člověk myslel, že bude líp. Na druhou stranu, jak říkal Švejk, ‚Ať si bylo, jak si bylo, přece jaksi bylo. Ještě nikdy nebylo, aby nějak nebylo.‘ Uvidíme,“ uzavřel Šenderovič.

Očima Saši Mitrofanova

Alexandr Mitrofanov komentuje nejčastěji vnitropolitické dění a témata spojená s vývojem v Rusku. Přehrát si tento podcast můžete také na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám