Hlavní obsah

Zima nedá pokoj. Víkend přinese další ochlazení

Závěr pracovního týdne přináší do Česka ochutnávku jara, ale už o víkendu se situace opět vrátí zpět do chladného charakteru počasí, který je letos mimořádně vytrvalý. Ke klesajícím teplotám se přidají četnější srážky, které mohou být na horách i sněhové, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 29.4.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Zatímco konec pracovního týdne bude ve znamení teplého jižního proudění, už v neděli se k nám opět začne dostávat chladnější vzduch od severu, a to kolem tlakové níže, která přinese velkou oblačnost a místy déšť nebo přeháňky,“ přiblížila Honsová.

„V neděli a počátkem prvního květnového týdne dokonce očekáváme na vrcholcích hor i srážky sněhové,“ poznamenala. Pocitovou teplotu bude podle ní navíc snižovat čerstvý severozápadní vítr.

Květen jako duben

„Zatímco během večera na čarodějnice se budou přeháňky vyskytovat pouze ojediněle, tak na 1. května deštníky raději všude s sebou. Také první pracovní květnové dny budou připomínat spíše apríl, a to jak svou proměnlivostí, tak teplotami,” uvedla meteoroložka.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Ilustrační foto

Ve čtvrtek bude oblačno, během dne až zataženo. Přeháňky nebo déšť se budou vyskytovat zpočátku dne ojediněle, večer místy. Na východě území se ojediněle objeví bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 stupni, odpolední maxima vystoupí na 16 až 20 stupňů, ale na Karlovarsku jen ke 14.

V pátek bude na obloze oblačno až polojasno s ojedinělými přeháňkami. Na východě území bude zpočátku dne ještě zataženo s deštěm. Po ránu teploty klesnou na 10 až 6 stupňů, přes den se vyšplhají na 14 až 18.

Sobota přinese oblačno až zataženo, místy se objeví přeháňky nebo déšť. Jen přechodně lze očekávat polojasno. Ranní teploty se budou držet mezi 8 až 4 stupni, přes den vyšplhají na 13 až 17 stupňů, v Jihomoravském kraji může být i kolem 19.

V neděli bude oblačno až zataženo, místy s přeháňkami nebo deštěm, na vrcholcích hor budou i srážky sněhové. Odpoledne a večer se v Čechách začne oblačnost protrhávat a srážky budou ustávat. Ranní teploty zůstanou relativně vysoko, a to mezi 11 až 7 stupni, přes den už se ale o tolik neoteplí, bude pouze mezi 10 až 14 stupni, jen na jihovýchodě zaznamenají až 17 stupňů.

V novém týdnu opět studená rána

V pondělí bude oblačno až polojasno, místy s přeháňkami, na vrcholcích hor budou srážky sněhové. Ráno se ochladí na 6 až 2 stupně, přes den bude teploměr ukazovat 10 až 14 stupňů.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy se budou vyskytovat přeháňky nebo déšť, na vrcholcích hor bud sněžit. Ranní teploty klesnou na 6 až 2 stupně, zahrádkáři musejí počítat s ojedinělými přízemními mrazíky. Denní teploty vystoupí na 12 až 16 stupňů.

Ve středu bude opět oblačno až zataženo, místy s deštěm nebo přeháňkami, jen přechodně bude polojasno. Studené ráno přinese teploty jen mezi 4 stupni až 0. Přes den bude opět 12 až 16 stupni.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil
Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám