Hlavní obsah

Začátek nového roku bude teplý a deštivý, pak udeří leden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek prvního týdne letošního roku bude deštivý, větrný a relativně teplý. Nejbohatší na srážky bude úterý. Na vrcholcích Šumavy má do středečního rána spadnout až 60 mm srážek, což je více než lednový měsíční srážkový normál, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Ve středu se ale musíme připravit na teplotní skok.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 3.1. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Nový pracovní týden startuje teplým, ale větrným ránem. V pondělních šest hodin se teplota vzduchu v Českých Budějovicích pohybovala nad 10,6 °C, o sedmé hodině ráno nárazy větru dosahovaly na stanici Praha-Karlov rychlosti 82 km/h.

Vítr bude slábnout až během večera, do té doby se budou nárazy větru pohybovat nejčastěji mezi 50 až 70 km/h, na vrcholcích hor kolem 90 km/h.

Během dne bude zataženo až oblačno, občas s deštěm nebo přeháňkami, na vrcholcích hor budou i srážky smíšené. V průběhu dne by mohlo být přechodně až polojasno. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C, ale pocitovou teplotu bude snižovat vítr, který bude večer slábnout přechodně.

Teplotní rekordy: Na Mostecku naměřili téměř 16 stupňů Celsia

Domácí

V úterý meteorologové očekávají zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Na horách bude déšť zpočátku dne vydatný, večer bude přecházet ve sněžení.

Bude abnormálně teplo, ranní teploty budou klesat na 6 až 2 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C. Během odpoledne přijde od západu ochlazování. Večer bude opět výrazně zesilovat vítr.

Středa přinese teplotní skok. Na obloze bude oblačno až zataženo, místy se vyskytnou sněhové přeháňky, zpočátku dne v nižších polohách déšť se sněhem nebo déšť. Ranní teploty budou klesat na 4 až 0 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C.

Ve čtvrtek se očekává oblačno, přechodně polojasno, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat až na –3 °C. „Bude se tvořit náledí,“ varuje Honsová. Denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C.

V pátek bude oblačno, přechodně až polojasno, místy sněhové přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 0 až –4 °C, při malé oblačnosti a utišení větru pak až na –6 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C.

Podobný charakter počasí bude i o víkendu. V sobotu má být oblačno, místy sněhové přeháňky, v nížinách déšť se sněhem. Ranní teploty budou klesat na 1 až –3 °C, při polojasné obloze –5 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 1 až 5 °C.

V neděli pak má být podle Honsové oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, v nížinách dešťové nebo smíšené. Ranní teploty budou klesat na –1 až –5 °C. Denní teploty se budou pohybovat mezi 0 až 4 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám