Hlavní obsah

Z třeskuté zimy do jara. Na konci týdne vyletí teploty k deseti stupňům

Novinky, fia

Po mrazivém sevření, které v Česku panovalo v uplynulých dnech, se v tomto týdnu začne postupně oteplovat. Než se ale teploty dostanou až k hodnotám kolem 10 stupňů nad nulou, vystřídá se u nás několik front, které počasí udělí „rokenrolovou dynamiku“, uvedla pro Novinky meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 15.2.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Začátek týdne ještě bude ve znamení pravého zimního počasí, uvedla Honsová. Teploty se podle ní budou pohybovat na většině území ještě pod bodem mrazu.

„Na přechodu front bude zpočátku sněžit a ojediněle bude padat i mrznoucí déšť a tvořit se tak bude ledovka,“ upozornila.

Další mrazivá noc. Teploty spadly pod minus 30

Počasí

„Po nejchladnějším období zimy se bude počasí vracet do 'rokenrolové' dynamiky. Během pondělního večera počasí u nás začne ovlivňovat okluzní fronta, v úterý večer teplá fronta, ve středu studená fronta, během pátečního dne bude přes Česko přecházet další okluzní fronta. A o víkendu sem pronikne teplý vzduch od jihozápadu kolem výběžku vyššího tlaku vzduchu,“ přiblížila meteoroložka ráz počasí v nadcházejícím týdnu.

Na konci týdne podle ní budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat na hodnotách i přes 10 stupňů a sněhová pokrývka tak půjde z nížin rychle dolů.

V pondělí bude jasno až polojasno, místy se vyskytnou mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost. Večer bude od západu přibývat frontální oblačnost se sněžním. Denní maxima stále zůstanou pod nulou, a to mezi -5 a -1 stupněm, na severovýchodě zůstanou jen kolem -7 stupňů.

V úterý už bude zataženo až oblačno, občas se sněžením nebo sněhovými přeháňkami, které budou v Čechách postupně přecházet v déšť se sněhem, ojediněle i ve srážky mrznoucí. Ranní teploty klesnou na -3 až -7 stupňů, ale na jihozápadě se udrží kolem nuly. Nejvyšší teploty přes den se budou pohybovat mezi -4 a nulou, ale na jihozápadě bude opět tepleji, až kolem 4 stupňů.

Dlouhodobý výhled počasí už má na obzoru oteplení

Domácí

Relativně velké oteplení přijde ve středu, kdy bude na obloze zataženo až oblačno, zejména zpočátku dne ještě občas se sněžením nebo deštěm se sněhem. V Čechách může postupně i pršet, ojediněle se vyskytnou srážky mrznoucí. Ranní teploty budou mezi 1 a -3 stupni, na severovýchodě klesnou až k -5 stupňům. Odpolední maxima už vyšplhají na 2 až 6 stupňů, jen na severovýchodě bude kolem nuly.

Zatažená až oblačná obloha bude také ve čtvrtek, občas se bude objevovat déšť, na horách déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní minima klesnou na 1 až -3 stupně, denní maxima vzrostou na 2 až 6 stupňů, v Čechách až na 8 stupňů. Vát bude mírný jihozápadní vítr.

Podobné počasí bude panovat i v pátek, kdy bude oblačno až zataženo, občas déšť, od vyšších poloh i sněžení. Ojediněle i srážky mrznoucí. Teploty po ránu mezi 1 a -3 stupni. Přes den mezi 2 a 6 stupni.

Víkendové oteplování

V sobotu bude oblačnosti méně než v předchozích dnech, na obloze bude polojasno až oblačno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 2 a -2 stupni. Nejvyšší denní teploty pak mezi 3 a 7 stupni. Jihozápadní vítr bude mírný až čerstvý.

Lidem, kteří se nemohou dočkat jara, se bude líbit polojasná neděle. Ranní teploty budou ještě klesat k 2 až -2 stupňům, ovšem na odpoledne předpověď hlásí 8 až 12 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám