Hlavní obsah

Vichr a lijáky. Nad Evropou řádí dvě tlakové níže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nástup října bude v Evropě dramatický. Nad starým kontinentem budou v tomto týdnu „řádit“ dvě tlakové níže, s nimiž dorazí bouře s větrem dosahujícím rychlosti až 180 km/h a vydatnými srážkami, varuje německá meteorologická služba. Do Velké Británie a Francie by bouře měla dorazit během čtvrtka, do Německa pak v pátek. V sobotu tlaková níže ovlivní Česko, potvrdila Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 29.9.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Jedna tlaková níže postoupila ze střední Evropy do východní, kde se bude vyplňovat. Kvůli ní propršel prodloužený víkend. Ta druhá se formuje nad Norským mořem a postupovat bude nad Evropu,“ popsala Honsová.

Právě kvůli ní bude na západě a severozápadě kontinentu vát silný vítr. V nárazech by měl dosahovat rychlosti 110 až 180 km/h, což je síla orkánu. Německo by měla bouře zasáhnout v pátek, a to především západ země. Právě tam se očekávají nejsilnější poryvy větru a nejvydatnější deště. V ostatních částech země by měl být silný vítr a déšť.

„V Česku očekáváme vliv tlakové níže a s ní spojenou studenou frontu zejména o víkendu. V sobotu bude vítr v nárazech dosahovat rychlosti kolem 75 km/h,“ uvedla Honsová.

Týden bude plný deště, teploty se ale zvednou

Počasí

Meteorologové upozorňují, že po bouřích by se mělo v Evropě výrazně ochladit a polovině kontinentu hrozí vydatné deště.

Za extrémy počasí stojí rozvlněný jet stream neboli proudění vzduchu v atmosféře ve směru ze západu na východ. Vyskytuje se v prostoru tvaru přibližně trubice podél rovnoběžek a může dosahovat velké rychlosti, dokonce až 700 km/h.

Silný a rovný jet stream znamená ve střední Evropě pravidelné střídání počasí – přechody front a tlakových níží. Rozvlněné tryskové proudění naopak znamená výkyvy počasí – teplý vzduch z jihu se tedy může dostat i výrazně severně. A naopak, mrazivý vzduch může ovlivnit počasí i v jižní Evropě. Čím déle zůstává jet rozvlněný, tím extrémnější je počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám