Hlavní obsah

Velikonoční pondělí poznamenají srážky, ochladí se

Příjemné teploty, které v Česku panovaly v posledních dnech, přeruší ochlazení v první polovině příštího týdne, brzy se však teplo opět vrátí. Zpočátku týdne přijde i déšť, celkově však srážek bude v následujících dvou týdnech málo, více sprchne až koncem dubna. Vyplývá to z týdenní předpovědi a dlouhodobého výhledu, který v sobotu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Předpokládaný výskyt srážek v pondělí 13. dubna (animace windy.com)Video: windy.com

 
Článek

„Za studenou frontou, která v pondělí přejde přes střední Evropu k jihovýchodu, k nám přechodně pronikne studený vzduch od severu. Postupně se do střední Evropy začne od severozápadu rozšiřovat tlaková výše, která se bude v polovině týdne přesouvat přes střední Evropu k jihovýchodu. Po její zadní straně k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu,“ popisují meteorologové.

Zatímco v neděli budou teploty v maximech stoupat až k 23 stupňům Celsia a v pondělí ke 20 stupňům, v úterý už budou nejvyšší denní teploty jen mezi 6 a 10 stupni a ve středu mezi 11 a 15 stupni, přičemž v obou dech může v noci i slabě mrznout. Až ve čtvrtek se opět teploty vyšplhají ke 20 dvaceti stupňům.

Superúplněk si podmanil světovou oblohu

Věda a školy

V neděli, v pondělí a v úterý se také mohou objevit přeháňky. To platí zejména pro pondělí, kdy by mělo pršet na většině území, mohou se vyskytnout ojediněle i bouřky. Přeháňky v pondělí a v úterý mohou být i sněhové.

Výhled na následující čtyři týdny ale počítá s tím, že srážkově budou první dva týdny (do 26. duna) podprůměrné. „Další dva týdny by měly být průměrné až mírně nadprůměrné,“ píší meteorologové.

Nad Arktidou je rekordní ozonová díra

Věda a školy

Teplotně má být celé období (od 13. dubna do 10. května) teplotně průměrné.

„Teploty vzduchu se budou pohybovat většinou kolem dlouhodobých průměrů, přechodně se vyskytnou i teploty podprůměrné. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot se budou pohybovat převážně od 16 do 19 stupňů Celsia,“ uvádí ČHMÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám