Hlavní obsah

V některých krajích vydatně prší. Meteorologové rozšířili výstrahu

V jihozápadní polovině Čech se vyskytuje vydatný déšť. Více prší také na jihozápadě Vysočiny a na Znojemsku, kde nad ránem za tři hodiny napršelo deset až 20 milimetrů srážek a intenzivně pršet tam má i dál. Meteorologové proto ve čtvrtek rozšířili územní platnost výstrahy před vydatným deštěm.

Foto: Jana Padalíková

Velká voda v Počítkách na Žďársku (foto z uplynulého víkendu)

Článek

Výstraha se rozšiřuje o jihozápad Kraje Vysočina a Znojemsko. Již ve středu varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) před vydatným deštěm v krajích Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském.

Úhrny mohou být podle meteorologů 30 milimetrů za šest hodin nebo 50 milimetrů za 24 hodin. Opatrní by měli být zejména řidiči. Bude snížená viditelnost, voda může téct přes silnice.

Astronomické léto začne chladně a deštivě. Brzy se ale dostaví tropy

Počasí

Kvůli nasycení půdy bude vydatný déšť zvedat hladiny toků odvodňujících Šumavu. V částech Jihočeského a Plzeňského kraje je od noci na čtvrtek vyhlášena povodňová bdělost. Řeky mohou dosáhnout nejnižšího stupně povodňové aktivity, ojediněle i druhého stupně. Podle meteorologů by se ale neměly vylévat z břehů. Lidé se ovšem mají vyvarovat koupání, plávání nebo jízdy na lodi.

Od čtvrtečního poledne se v Česku mohou také ojediněle vyskytovat silné bouřky s přívalovým deštěm nebo kroupami. Výstraha před nimi platí do noci na pátek pro většinu území ČR. Hrozí rozvodnění malých toků, voda může zatopit podchody, podjezdy nebo sklepy. „Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,” uvedl ČHMÚ.

Evropu čeká vlna veder, teploty vyšplhají až ke 40 stupňům

Evropa

Bouřky a přívalové deště zasáhly Česko i o uplynulém víkendu. Deště zvedly hladiny řady řek a potoků, hasiči za oba dny vyjeli k více než 1350 případům. Odčerpávali vodu z domů, sklepů, garáží, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. Nejpostiženější byly střední Čechy, Pardubický kraj a Vysočina.

Nedělní záplavy v Pardubickém kraji a na TachovskuVideo: Právo, Facebook - Pardubický kraj, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám