Hlavní obsah

V hlavní roli dusno a bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí v ČR v tomto týdnu bude ve znamení bouřek, které doprovodí na mnoha místech až toužebně očekávané srážky, které ale budou bohužel mít spíše přívalový charakter. Teploty se však budou snižovat pomalu, se zvyšující se vlhkostí bude ve vzduchu citelné dusno, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

ZÁZNAM: Aktuální záběry z panoramatických kamer 29.7.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí bude převážně oblačno, srážky budou zpočátku ojedinělé, během dne se ale objeví na většině území. Místy udeří bouřky, které by mohly být opět silné a v přívalových deštích přinést úhrny až kolem 40 mm a nárazy větru až 70 km/h. Odpolední teploty vystoupí na 26 až 30 stupňů, pocitovou teplotu bude hlavně ve městech zvyšovat vlhkost vzduchu. „Při bouřkách ale půjdou teploty rychle dolů až na 23 stupňů,“ uvedla Honsová.

Na úterý předpověď hlásí podobný scénář. Ranní teploty zůstanou relativně vysoko, a to mezi 18 až 14 stupni, ojediněle může být i tepleji. Během dne bude převážně oblačno. Postupně se na většině území objeví déšť a bouřky, které budou opět silné. V přívalových srážkách může napršet až 45 mm. Teploty vystoupí na 26 až 30 stupňů, v bouřkách se budou pohybovat kolem 23.

Ve středu bude převážně oblačno. Zejména odpoledne budou opět úřadovat bouřky, v přívalových srážkách opět naprší přes 40 mm. Ranní teploty klesnou na 17 až 13 stupňů, maxima vystoupí na 24 až 28.

Ve čtvrtek bude oblačno, zpočátku dne i polojasno, postupně ale opět s přeháňkami a bouřkami. Srážkové úhrny se stále budou pohybovat kolem 30 mm. Ráno se ochladí na 16 až 12, na odpoledne předpověď očekává 23 až 27 stupňů.

V pátek bude převážně oblačno, během dne se místy objeví přeháňky, bouřky už se vyskytnou jen ojediněle. Ranní teploty opět mezi 16 až 12 stupni, odpolední mezi 22 až 26.

O víkendu bude oblačno, jen přechodně polojasno. Přeháňky se budou vyskytovat místy, bouřky jen ojediněle, ale srážkové úhrny budou nižší než v pracovním týdnu. Ranní teploty po oba víkendové dny budou klesat k 14 až 10 stupňům, odpolední se budou pohybovat mezi 21 až 25 stupni.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“

:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.

:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.

:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.

:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.

:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.

:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.

:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.

:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.

:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.

:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakryta.

:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám