Hlavní obsah

V nočních bouřkách může spadnout extrémní množství srážek

• Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil a zvýšil stupeň varování před bouřkami. V částech Jihočeského a Středočeského kraje a rovněž v některých oblastech Vysočiny se mohou ojediněle vyskytnout extrémně silné bouřky. Ty hrozí až do sobotního rána.

Foto: ČHMÚ

Animace předpokládaných srážek v pátek a v sobotu

Článek

„Bouřky budou doprovázeny zejména přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů, v kombinaci bouřek a deště může lokálně napršet i kolem 100 milimetrů. Bouřky mohou být doprovázeny i kroupami a nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině,“ uvádí výstraha platná až do sobotních 8 hodin ráno.

Nižší stupeň varování před velmi silnými bouřkami platí do sobotního poledne v Praze, Libereckém a částech Středočeského, Jihočeského, Plzeňského, Pardubického, Ústeckého, Královéhradeckého kraje a v částech Vysočiny.

Ve zbývajících oblastech Čech s výjimkou Karlovarského kraje platí výstraha před silnými bouřkami.

Podrobnosti o průběhu bouřek ČHMÚ zveřejňuje na svém Facebooku. „První bouřky přecházejí přes Čechy k severu. Za nimi se začíná tvořit pásmo přeháněk a bouřek protažené od jihu k severu. Na některých z nich je pozorovatelný jev zvaný backbuilding. To zjednodušeně znamená, že se bouřka obnovuje ‚na návětrné straně‘ – proti směru proudění ve výšce. Bouřky tedy mohou v podstatě stát na místě, anebo dokonce postupovat proti směru proudění/postupu ostatních bouřek. Tyto bouřky mohou (ale nemusí vždy!) být velmi nebezpečné z hlediska přívalových srážek,“ napsali meteorologové v pátek v podvečer.

„Na Boubíně už napršelo 42 mm za pouhých 30 minut, v Černé v Pošumaví přes 45 mm za 40 minut. Lze očekávat rychlý odtok vody z krajiny a prudké rozvodnění malých toků a jindy suchých koryt,” uvedli následně.

Meteorologové už dříve varovali, že extrémní srážky mohou rozkolísat hladiny a menší toky v Praze a středních Čechách a rovněž v Jihočeském a Plzeňském kraji mohou rychle dosáhnout 2. stupně povodňové aktivity, přičemž není vyloučeno ani dosažení 3. stupně, který znamená stav ohrožení.

„Vzestupy s charakterem přívalové povodně jsou více pravděpodobné v první polovině noci z pátku na sobotu, a to zejména v oblastech s členitějším terénem, tzn. na horách a v pahorkatinách. K vzestupům s dosažením nižších povodňových stupňů může dojít i na středních a větších řekách,“ uvedli meteorologové k varování pro Plzeňský a Jihočeský kraj.

V Ústeckém a části Libereckého kraje v pátek platí výstraha před vysokými teplotami, na většině území rovněž varování před rizikem vzniku požárů, které by mělo pominout s očekávanými srážkami.

Na Blanensku hoří les. Zasahuje stovka hasičů

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám