Hlavní obsah

Teploty v červnu bez extrémů. Pršet bude

Dlouhodobý výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na červen předpokládá spíše průměrné teploty. Nejteplejší by měl být druhý týden v měsíci, kdy teploty budou šplhat až k 27 stupňům, pak se však opět ochladí. Červen je v tuzemských podmínkách jedním z nejdeštivějších měsíců v roce. A tuto pověst letošek nenaruší. Pršet bude průměrně, na konci měsíce snad i nadprůměrně.

Foto: Stephane Nitschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 1. do 28. června. V prvním týdnu budou teploty přes den kolem 22 stupňů Celsia, v noci by mělo být kolem sedmi až 11 stupňů.

„Druhý týden období vychází jako relativně nejteplejší, naproti tomu poslední týden jako nejchladnější s týdenním průměrem nejnižších nočních teplot kolem 11 stupňů Celsia a týdenním průměrem nejvyšších denních teplot kolem 22 stupňů Celsia,” popsal v pátek ve výhledu ČHMÚ.

V červnu spadne v Česku v průměru 80 milimetrů srážek, jde o normál vypočtený ze srážek v letech 1981 až 2010. Z toho čísla by letošní červen neměl nijak vybočovat.

„Období jako celek by mělo být srážkově průměrné. První týden vychází jako průměrný s úhrnem kolem 13 mm za týden, poslední jako průměrný až slabě nadprůměrný s úhrnem kolem 21 mm,” uvedli meteorologové.

Současně meteorologové upozornili, že dlouhodobé předpovědi jsou značně nejisté a s poměrnou spolehlivostí lze předpovědět počasí maximálně na pět až sedm dní dopředu. Výhled tak zaznamenává spíše trend ve vývoji počasí než samotnou předpověď.

Reklama

Výběr článků

Načítám