Hlavní obsah

Příští týden přijdou tropy

Příští týden bude teplotně nadprůměrný, v jeho závěru teploty vystoupají až na tropických 30 stupňů Celsia i výš. Ve výhledu na následující čtyři týdny to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Koupání na přehradě Harcov (ilustrační foto)

Článek

Výhled se týká období čtyř týdnů od 22. června do 19. července. Vysoké teploty nabídne hned ten první.

„Minimální noční teploty budou zpočátku kolem 12 stupňů Celsia, na konci týdne kolem 15 stupňů a maximální denní teploty se budou zpočátku pohybovat kolem 24 stupňů Celsia, na konci týdne od 27 do 31 stupňů,“ uvedli meteorologové.

Druhý a třetí týden by měly být o něco chladnější - nejnižší noční teploty spadnou v průměru na 11 stupňů Celsia, nejvyšší budou kolem 24 stupňů. „Poslední týden období by měl být opět teplejší,“ napsali meteorologové.

Až do neděle platí v Česku výstraha meteorologů před deštěm a velkou vodou.

Hrozí vydatné deště a zvýšené hladiny. Meteorologové upravili výstrahu

Počasí

I příští týden lze čekat přeháňky nebo bouřky, ale budou spíš ojedinělé. Velké deště pak nečekají meteorologové ani v dalších třech týdnech. „Týdenní úhrny se budou pohybovat většinou od 10 do 20 mm,“ píše ČHMÚ.

Průměrný úhrn srážek za celé období v Česku činí podle dlouhodobých statistik 62 až 86 mm. Podle statistik vedených od poloviny minulého století byl zatím nejsušší rok 2015 s 25 milimetry, nejvíc napršelo v roce 1997, bylo to 207 milimetrů.

ČHMÚ upozorňuje, že měsíční výhled je koncipován jako celek a nemůže postihnout regionální odlišnosti počasí. Podrobnější předpověď je možná přibližně na týden dopředu.

Reklama

Související články

Srážky pomohly. Rostou

Vydatné deště, které v posledních týdnech nabraly na intenzitě, houbám svědčí. I když houbařská sezona letos ještě pořádně nezačala, v lesích či na loukách už...

Slovensko trápí bouře a záplavy

Bouřky, které provází intenzivní déšť, trápí západní a střední Slovensko. Nejhorší situaci zažívají obyvatelé obce Belá v okrese Nové Zámky. Celý den tam...

Výběr článků

Načítám