Hlavní obsah

Hrozí vydatné deště a zvýšené hladiny. Meteorologové upravili výstrahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v pátek upravili výstrahu před dešti a velkou vodou. Na severu a východě Čech a na Českomoravské vrchovině bude místy intenzivně pršet do nedělního rána, v oblasti Jeseníků a Beskyd pak do pondělního rána. Předchozí výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí meteorologové zrušili.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 19.6.2020 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Od pátečního dopoledne do nedělního rána může ojediněle napršet až 60 mm srážek. V pátek večer déšť jen přechodně zeslábne. Na severozápadním návětří Jizerských hor, Krkonoš, Českomoravské vrchoviny, Jeseníků a Beskyd bude déšť velmi vydatný s úhrnem ojediněle kolem 80 mm,” uvedli meteorologové.

Kvůli aktuálnímu nasycení povodí u toků odvodňujících Jeseníky a Beskydy mohou hladiny v těchto oblastech dosáhnout druhého povodňového stupně, ojediněle i třetího.

Foto: Novinky

Výstraha meteorologů před povodněmi

Ve Zlínském kraji v dopoledních hodinách vodohospodáři vyhlásili druhý stupeň povodňového nebezpečí na říčce Bystřička nad stejnojmennou přehradou na Valašsku. V dolním toku Bystřičky voda také dosahovala druhého povodňového stupně. Druhý povodňový stupeň měla v průběhu pátku i říčka Kyjovka v Koryčanech na Kroměřížsku.

Odpoledne vodohospodáři na Bystřičce zaznamenali i třetí povodňový stupeň. „Nad přehradou kolem čtrnácté hodiny naskočil třetí stupeň povodňového nebezpečí. Ale hladiny toků už by měly k večeru spíše stagnovat. Někde se možná ještě objeví při déle trvajících deštích a s nasáklou zemí i třetí stupeň, ale povodně by neměly hrozit,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Jana Kučerová s tím, že pod přehradou na Bystřičce už zřejmě dvojka zůstane.

Foto: HZS MSK, Novinky

Hašiči odčerpávají lagunu, která se vytvořila po vydatných deštích ve Staré Vsi nad Ondřejnicí.

Třetí povodňový stupeň překročila v pátek ráno i řeka Jičínka v Novém Jičíně, později klesla na druhý. Hasiči z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje dovezli během noci na pátek a pátku pytle s pískem na několik míst v kraji, hlavně v okresech Ostrava-město a Nový Jičín, a postavili zde – někdy ve spolupráci s dobrovolnými hasiči - menší ochranné hráze.

Mimo jiné na dvou místech v Novém Jičíně-Žilině, dvakrát ve Staré Vsi nad Ondřejníkem, rovněž v Ostravě-Svinově v ulici Psohlavců a v Šenově (u Ostravy). Použili k tomu v součtu několik stovek pytlů.

První stupeň zaznamenali například i na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku či na Cidlině v Jičíně.

Hasiči na Rychnovsku ve čtvrtek pomáhali odčerpávat vodu z bleskové povodně.

Výstraha před velmi vydatným deštěm nyní platí pro Liberecko a Frýdlantský výběžek v Libereckém kraji, okolí Čáslavi ve Středočeském kraji, jihozápad Pardubického kraje, sever Vysočiny, části Olomouckého a Zlínského kraje a pro celý Moravskoslezský kraj. V posledních třech jmenovaných platí do odvolání také povodňová pohotovost.

V dalších částech Libereckého, Středočeského, Pardubického, Olomouckého, Jihomoravského a Vysočiny a celém Královéhradeckém kraji platí výstraha před vydatným deštěm s nízkým stupněm nebezpečí. V těchto regionech zároveň platí povodňová bdělost, tedy dosažení nejnižšího stupně povodňové aktivity.

Foto: Novinky

Výstraha meteorologů před deštěm k pátečním 13:50

Bouřky se silným deštěm se severovýchodem republiky přehnaly už ve čtvrtek odpoledne a večer. Déšť způsobil i rychlý vzestup hladin řek a potoků, na některých místech byly překročeny povodňové stupně.

Reklama

Výběr článků

Načítám