Hlavní obsah

Poslední bouře měla znaky supercely

Téměř dvě stovky výjezdů mají za sebou hasiči z Moravskoslezského, Zlínského a Jihomoravského kraje za páteční večer a noc z pátku na sobotu. Vyjížděli hlavně kvůli bouřkám, silnému větru, krupobití a dešti. Zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči.

Foto: HZS MSK

Následky bouře

Článek

V převážné většině případů se jednalo o pády stromů, čerpání vody ze sklepů, popřípadě úklid komunikací zaplavených bahnem. V Ostravě uvázlo i několik automobilů na silnici v laguně pod myší dírou.

„V Českém Těšíně poškodil padlý strom zaparkovaný osobní automobil, ve stejném městě pak vítr strhl střechu rodinného domu. Hasiči ji po dohodě s majitelem pomocí lan stáhli na zem. U žádného zásahu neevidujeme zranění,“ informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Jakub Kozák.

Supercela na jižní Moravě
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek uvedl, že bouřka na jižní Moravě vykazovala znaky supercely. Nárazy větru dosahovaly rychlosti přes 80 kilometrů v hodině, kroupy měly přes tři centimetry.
O supercelární bouři se hovoří tehdy, má-li bouřka jednu hlavní buňku, nemusí to tak však být vždy. Část bouře rotuje kolem své svislé osy, což může vést ke vzniku tornáda. Supercely jsou doprovázeny krupobitím, blesky a intenzivními srážkami.

V Ostravě musel být kvůli bouřce na necelou hodinu přerušen festival taneční hudby Beats for Love, z některých částí areálu v Dolních Vítkovicích museli návštěvníci odejít. Nešla totiž elektřina. Kvůli stromu, který spadl na železniční trať, byla přibližně na dvě hodiny přerušena doprava mezi stanicemi Pržno a Frýdlant nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku.

Foto: Jan Čada

Následky bouře

Českem prošly silné bouřky s krupobitím

Domácí

Zapotili se i na Zlínsku

Na odstraňování následků bouřky vyjížděli v noci z pátku na sobotu hlavně dobrovolní hasiči. Z profesionálních hasičů vyjely jednotky ze stanice Uherské Hradiště a Uherský Brod.

„Nejhorší následky byly v závěru bouřícího živlu, kdy dobrovolní hasiči z Karolinky a Halenkova v okresu Vsetín vyjeli k popadaným stromům na elektrické vedení. V Karolince dokonce majitelka přišla hasičům říct, že jí spadl strom na zaparkovaný osobní automobil,“ sdělil Právu mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička.

Foto: Jan Čada

Následky bouře

Dodal, že poslední výjezd měli na Zlínsku po půl třetí ráno, kdy hasiči zasahovali v Uherském Hradišti v ulici Kollárova. „Voda tam zatékala do budovy. Bohužel objekt je v rekonstrukci, jeho střecha nebyla zakrytá, takže v tomto jediném případě nebyla možná účinná pomoc,“ upřesnil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám