Hlavní obsah

Počasí bude nestabilní. Jet stream se rozvlnil

Novinky, alt

Proměnlivé počasí bude pokračovat i v tomto týdnu. Na vině je vlnící se jet stream. Na začátku týdne se oteplí a počasí bude i na koupání, závěr týdne ale proprší. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.7.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Jet stream se i nadále nad Evropou vlní, takže stabilní počasí je pro tento týden vyloučené. Před přechodem vlnící se studené fronty bude do Česka proudit teplý vzduch od jihu, který přinese na začátku týdne teploty na koupání. Od úterního odpoledne se ale budou opět místy tvořit bouřky, ojediněle i silné, tj. doprovázené krupobitím, přívalovým deštěm a silným větrem,” popsala Honsová.

Jet stream je tryskové proudění ve směru ze západu na východ, které vzniká rozdílnými teplotami na jihu a na severu. Tím, jak se vlní, umožňuje vstup teplého vzduchu od jihu, či naopak chladného od severu.

Honsová upozornila, že při vydatnějších srážkách by mohly stoupat hladiny řek, protože půda je již notně nasycena vodou. Například za posledních 24 hodin napršelo ve východních Čechách místy přes 40 mm srážek.

V pondělí bude polojasno, na východě zataženo až oblačno a místy, postupně ojediněle přeháňky nebo bouřky. Odpolední teploty vystoupají na 23 až 27 °C.

Foto: Tyler Tjomsland, ČTK/AP

 

Zpočátku úterního dne bude polojasno, odpoledne od západu oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami, místy s bouřkami, na západě území i silnými. Nad ránem teploty klesnou na 14 až 18 stupňů, přes den pak mohou překročit i 30 stupňů, budou se pohybovat v rozmezí 27 až 31 °C. Od západu se ale během dne začne ochlazovat.

Ve středu bude oblačno, jen přechodně polojasno, během dne se zejména na východě objeví místy déšť, přeháňky a bouřky. Během noci na čtvrtek se bouřky mohou objevit i na zbytku území. Ranní teploty budou 15 až 19 stupňů, odpolední pak od 20 °C na západě až po 28 °C na Moravě a ve Slezsku.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

Oblačno, přechodně polojasno bude i ve čtvrtek. Místy se objeví déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty lehce klesnou na 13 až 17 stupňů. Ty odpolední se stále budou výrazně lišit mezi západem, kde bude kolem 20 stupňů, až po východ, kde vystoupají až na 28 stupňů.

Pátek proprší. Převládat bude zataženo, postupně na většině území s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami,” popsala Honsová. Ranní teploty budou klesat na 12 až 16 °C. Odpolední teploty vystoupají na 20 až 24 stupňů, při trvalém dešti bude jen kolem 18 stupňů.

Deštivo bude i v sobotu, kdy bude převládat velká oblačnost s deštěm nebo přeháňkami. Srážky budou ustávat až ve večerních hodinách. Ranní teploty se dostanou na 12 až 16 stupňů, odpolední na 20 až 24 °C, při trvalém dešti bude opět jen kolem 18 stupňů.

V neděli bude oblačno, jen přechodně polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 12 až 16 °C. Odpolední teploty se sotva dotknou letní hodnoty – bude 21 až 25 °C.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Výběr článků

Načítám