Hlavní obsah

Ochladí se a bude pršet. Potom přijdou vedra

Teplotní výkyvy, srážky a bouřky. To vše nabídne začínající týden. Pondělní parno vystřídá v úterý docela citelné ochlazení, při němž odpolední teploty klesnou až o 10 °C. Poté se ale teploty opět vydají vzhůru a kulminovat budou koncem pracovního týdne až na hranici 30 °C, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 16.5.2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí se odpolední maxima dostanou na 24 až 28 °C. Od západu bude však přibývat oblačnosti a večer se v Čechách přidají srážky, které mohou být doprovázeny i bouřkami včetně silného větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině a srážkovými úhrny kolem 20 milimetrů.

Během noci se budou srážky od západu rozšiřovat na celé území. Úterní ranní teploty se budou pohybovat od 16 do 12 °C, přes den se dostanou na 18 až 22 °C. Převládat bude zataženo až oblačno s občasným deštěm či přeháňkami, ojediněle i bouřkami. Srážky budou ustávat až večer.

Od středy se k nám začne vracet slunečné počasí. Jen po ránu musíme ojediněle počítat s mlhami. Bude jasno až polojasno. Ranní teploty budou klesat na 8 až 4 °C. Denní teploty vystoupí na 18 až 22 °C,” shrnula Honsová výhled na středu.

Od čtvrtka se zmenšená oblačnost projeví i na vzestupu teplot. Po relativně chladném ránu, které nabídne teploty mezi 7 a 3 °C se přes den dočkáme jasné či polojasné oblohy a teplot mezi 23 a 27 °C.

Nejvyšší teploty přinese pátek. Ráno bude rtuť teploměru klesat na 14 až 10 °C, přes den se při polojasné či jasné obloze dočkáme hodnot nejčastěji mezi 25 až 29 °C, přičemž maxima mohou atakovat i 30 °C. Během dne se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

Na Sněžce řádil orkán

Počasí

S bouřkami je třeba místy počítat i v sobotu, kdy by mělo převládat oblačno, přechodně i zataženo s deštěm či přeháňkami. Ranní teploty klesnou na 16 až 12 °C, odpolední se v Čechách vyšplhají k 26 °C, na Moravě a ve Slezsku až k 29 °C.

Neděle přinese opětovný propad teplot. Ranní minima klesnou na 14 až 10 °C, odpolední hodnoty se dostanou k 16 až 20 °C. Převládat by mělo oblačné počasí s občasným deštěm či přeháňkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám