Hlavní obsah

Na víkend se „ochladí“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend přinese v porovnání s posledními dny pracovního týdne ochlazení. Ovšem teploty stále zůstanou na 30 stupních. To ve čtvrtek a v pátek dosáhnou na 36, respektive 34 stupňů. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 25.7.2019 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Je před námi svatoanenský víkend. Říká se: svatá Anna, chladna z rána. Tento víkend ale chladná rána rozhodně nepřinese,“ řekla Honsová. A neochladí se ani příští týden, horka vydrží až do konce měsíce.

Čtvrtek bude nejteplejší den celého července. Bude jasno nebo polojasno. „Očekáváme teploty 32 až 36 stupňů,“ uvedla Honsová. Pouze na severovýchodě území budou teploty maximálně 29 stupňů. Podle ní je zřejmé, že budou padat teplotní rekordy. Například v pražském Klementinu je rekord pro tento den z roku 1963 a má hodnotu 33,1 stupně.

Foto: Ritzau Scanpix Denmark, Reuters

I v pátek bude obloha jasná nebo polojasná, ojediněle při zvětšené oblačnosti se mohou objevit přeháňky nebo bouřky, bude to však spíše na severovýchodě či východě území. Ranní minima budou 15 až 19 stupňů. „Ve velkých městech ale teploty neklesnou pod 20 stupňů, bude tam tropická noc,“ uvedla Honsová. Je to dáno tím, že budovy či zaparkovaná auta dál sálají teplo, které přes den nabraly. Přes den pak teploty vystoupají na 30 až 34 stupňů.

V sobotu přijde ono očekávané ochlazení. Přes den bude maximálně 30 stupňů. Nad západní Evropu se totiž dostane výrazná studená fronta, která se ale bude rychle rozpadat a do Česka zasáhne pouze její brázda, a teploty proto neovlivní tolik. Bude jasno nebo polojasno, místy se mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Teploty nad ránem zůstanou vysoké, 16 až 20 stupňů, přes den pak vystoupají na 26-30 stupňů.

Neděle bude hodně podobná, co se oblohy a teplot týče. Nad ránem budou mezi 14 až 18 stupni, přes den pak bude 26 až 30 stupňů.

Velmi podobný charakter počasí pak vydrží i první tři dny následujícího pracovního týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám