Hlavní obsah

Hrozí silný vítr, sněhové jazyky i velká voda, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové varují před silným větrem na většině území Česka a sněžením v horských oblastech na severu. Na horách hrozí sněhové jazyky. Zároveň je v platnosti i výstraha před povodněmi na jihu Moravy.

BEZ KOMENTÁŘE: Stoupající hladina DřevniceVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Varování před novým sněhem platí pro úterní podvečer a večer pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj, dále Vysočinu, Olomoucký, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

„Očekávají se komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice,” uvádějí meteorologové.

Na hřebenech Krkonoš napadlo od pondělí do úterního poledne asi 20 centimetrů sněhu. Podle meteorologů se sníh může objevit i v nižších polohách. Silničáři na severu Čech odklízeli z vozovek sníh, zatímco na jihu republiky komplikovaly dopravu popadané větve a stromy kvůli silnému větru.

Počasí v Evropě šílí: Léto ve Francii, záplavy v Německu, bouře v Rakousku

Evropa

Vyvrácené stromy poškodily i dráty elektrického vedení, což odstřihlo od proudu tisíce domácností.

Silničáři na Liberecku zavřeli pro kamiony silnici z Liberce do Raspenavy přes Oldřichov v Hájích.

Silný vítr

Výstraha před silným větrem začne platit od noci na středu – nejdříve pro Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj, později se bude týkat i Středočeského, Jihočeského, Královéhradeckého a Pardubického kraje, Vysočiny, Jihomoravského, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Vítr by měl v nárazech dosahovat rychlosti 65 km/h.

Foto: ČHMÚ

Výstraha před větrem.

Zejména v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji hrozí podle meteorologů ve středu sněhové jazyky.

V platnosti je i výstraha před povodněmi, která platí pro Jihomoravský a Zlínský kraj od úterního podvečera do středečního poledne. „Na řece Moravě očekáváme překročení 1.SPA, nelze vyloučit krátkodobé dosažení 2.SPA,” podotýkají meteorologové.

Na potoce Velká Stanovnice pod vodní nádrží v Karolince na Vsetínsku platil v úterý v podvečer druhý povodňový stupeň. Na dalších sedmi místech ve Zlínském kraji byl v platnosti první stupeň povodňové aktivity označující bdělost.

Ve středu očekávají meteorologové podle předpovědi na většině území sněhové přeháňky, na horách na severu a severovýchodě i trvalejší sněžení. Do rána by mělo připadnout 0 až 3 cm sněhu, na horách na severu a severovýchodě 5 až 15 cm. Ojediněle se bude tvořit náledí.

Anketa

Byli jste už letos lyžovat?
Ano
23,3 %
Ne, ale chystám se
17,4 %
Ne, nelyžuji
59,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20576 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám