Hlavní obsah

Mlhy a mrazivá rána, ale Martin na bílém koni nikde

Nadcházející týden přinese klasické listopadové počasí s ranními mlhami a teplotami, které se budou při zmenšené oblačnosti pohybovat kolem 10 °C. Svatý Martin nicméně letos na bílém koni nepřijede, sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 8.11.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V pondělí bude převážně oblačno, místy i polojasno či skoro jasno. Na severu Čech se objeví přeháňky, které budou na hřebenech Krkonoš sněhové či smíšené. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 8 a 12 °C.

V úterý bude přes Česko přecházet oblast vysokého tlaku vzduchu dále do východní Evropy, která slibuje ubývání oblačnosti,” uvedla Honsová.

„Po ránu se ještě budou místy vyskytovat mlhy, ojediněle i mrznoucí, nebo nízká oblačnost, přičemž v Moravskoslezském kraji může mrholit. Jinak bude polojasno nebo skoro jasno,” popsala Honsová s tím, že bude odpoledne oblačnosti ubývat.

Ráno budou teploty klesat na 4 až 0 °C, při vyjasnění i k –2 °C. Odpolední teploty se dostanou na 7 až 11 °C.

Středeční ráno orámuje nízká oblačnost, přes den by mělo převládat polojasno či skoro jasno. Ranní minima zůstanou mezi 4 a 0 °C, při vyjasnění klesnou i k –2 °C. Odpolední teploty se dostanou na 7 až 11 °C.

Ve čtvrtek, na který připadá svátek svatého Martina, bude převládat zataženo s nízkou oblačností a mlhavo, přes den místy i polojasno. Ranní minima setrvají mezi 4 a 0 °C, při vyjasnění klesnou i k –2 °C.

Přes den se dočkáme teplot mezi 6 a 10 °C, tam, kde se nízká oblačnost udrží, budou teploty kolem pěti stupňů.

„Svatý Martin tak na bílém koni nepřijede. Za posledních 20 let přinesl na 11. listopadu nejvíce sněhu rok 2007 – tenkrát sněhová pokrývka po ránu ležela i v nížinách,” podotkla Honsová.

Rozmary počasí vás již nepřekvapí, a to díky těmto mobilním aplikacím

Mobil

„Také v roce 2004 ležely v okrajových částech Prahy až dva centimetry sněhu. V roce 2016 se sněhové přeháňky vyskytovaly od nadmořské výšky 500 metrů nad mořem, v roce 2017 od 700 metrů a na horách sněžilo v letech 2010, 2009 a 2002,” připomněla Honsová historické souvislosti.

Prakticky stejně jako ve čtvrtek by mělo být i v pátek. Zataženo s nízkou oblačností a teplotami mezi 6 a 10 °C může během dne místy vystřídat i polojasno. Tam, kde se nízká oblačnost udrží, zůstanou teploty pouze kolem 5 °C. Ranní minima zůstanou mezi 4 a 0 °C.

V Krušných horách a na Šumavě nasněžilo

Počasí

Sobota nabídne zataženou oblohu a nízkou oblačnost. Během dne může být místy polojasno či skoro jasno. Ranní minima klesnou na 4 až 0 °C, odpolední vystoupí na 5 až 9 °C.

Mlhavé bude i nedělní ráno, kdy se budou minima pohybovat mezi 3 a –1 °C. Přes den může být oblačno až polojasno a místy se přidají i přeháňky. Teploty se dostanou na 4 až 8 °C.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Ilustrační foto

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám