Hlavní obsah

Česko zasáhnou velmi silné bouřky, varovali meteorologové

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) rozšířil v pátek večer výstrahu před silnými a velmi silnými bouřkami. Bouřky hrozí v pátek především v Čechách a silné bouřky v sobotu zejména na Moravě. Mohou je doprovázet přívalové srážky, krupobití a silné nárazy větru.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před bouřkami

Článek

Výstraha před silnými bouřkami platí v pátek od 18 hodin do půlnoci pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Královéhradecký a Pardubický kraj a Kraj Vysočina.

„V pátek večer očekáváme postupně od jihozápadu ojediněle silné bouřky doprovázené nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h), kroupami a přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm. Při postupu k severovýchodu budou bouřky postupně přecházet do trvalého deště,“ napsali meteorologové.

V sobotu večer pak hrozí velmi silné bouřky v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji a v části Jihomoravského kraje.

„V sobotu večer se začnou na východě území vyskytovat bouřky, ojediněle i velmi silné, doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru kolem 25 m/s. Bouřky mohou během noci na neděli přecházet do trvalého deště,” uvádí ČHMÚ.

Meteorologové očekávají, že další výstraha může být vydána později na nedělní odpoledne a večer, neboť ve východní polovině republiky očekávají další velmi silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů a velkými kroupami.

Pravděpodobná se podle nich jeví i tvorba supercel. Vítr by mohl v bouřkách dosahovat v nárazech rychlosti až 110 kilometrů v hodině. Na východě území mohou teploty místy překročit 31 stupňů Celsia.

Výhled počasí však bude teprve upřesňován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám