Hlavní obsah

Meteorologové zesílili výstrahu před bouřkami

• Aktualizováno
Novinky, coe

Česko v sobotu a v neděli opět čekají silné bouřky. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu zpřísnili výstrahu před nebezpečným jevem, bouřky budou silnější, než původně předpokládali.

Foto: Windy

Přepodkládané srážky

Článek

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešního dopoledne do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na Moravě se varování týká celého Moravskoslezského kraje, většiny kraje Olomouckého a severu Zlínského kraje.

Bouřky s nižší intenzitou mají zasáhnout v podstatě celé území České republiky. "Očekává se ojedinělý výskyt přívalového deště nebo silných bouřek s úhrny kolem 45 mm během krátké doby," uvedli meteorologové.

Zesílené srážky se očekávají v sobotu a v neděli na úpatí Novohradských hor a Šumavy, což by mohlo způsobit výrazný vzestup řek v celém povodí Vltavy.

Na horním toku Lužické Nisy hrozí povodně.

Foto: chmi.cz

Výstraha před bouřkami

"Většinou by se nejvyšší hladiny měly pohybovat kolem stavu bdělosti (1. SPA), ten však může být překročen i v ostatních částech povodí horní Vltavy po hráz vodního díla Orlík," dodal ČHMÚ.

Českem se znovu přehnaly bouřky

Domácí

Silné bouřky zasáhly Česko už v minulých dnech, hasiči kvůli nim měli stovky výjezdů.

Německo po bouřích hlásí už 141 mrtvých

Evropa

S bouřemi se potýkalo rovněž Německo, v jejich důsledku úřady k sobotnímu ránu zaznamenaly 133 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám