Hlavní obsah

Česko má za sebou první letošní tropickou noc

První letošní tropickou noc v Česku, při které teplota neklesla pod 20 stupňů Celsia, zaznamenala nejstarší česká meteorologická stanice Klementinum v Praze. Meteorologové tam v noci na čtvrtek naměřili 20,7 stupně Celsia. Uvedl to František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Windy

Vysoké noční teploty v ČR ve čtvrtek 2. července ve 3 hod. ráno.

Článek

„V ostatních místech Česka bylo v noci povětšinou mezi 19 a 15 stupni Celsia,“ uvedl Šopko.

Loni zažili lidé první tropickou noc na řadě míst republiky v noci na 11. června. Nejtepleji bylo tehdy na stanici Jeseník, kde naměřili 21,9 stupně.

Ochlazení, tropy, bouřky. Počasí bude jako na houpačce

Domácí

V Klementinu se teploty měří už od roku 1752. Nepřetržité záznamy o výsledcích měření mají meteorologové k dispozici od 1. ledna 1784. Ačkoliv jsou klementinská měření ovlivněna řadou faktorů, například kvůli umístění měřicích přístrojů v areálu Klementina nebo jeho poloze v samém středu města, podle meteorologů představují pro moderní vědu „značně ojedinělý a nesmírně cenný zdroj informací o stavu počasí a podnebí v novodobé historii“.

Ve čtvrtek meteorologové očekávají přes den teploty mezi 22 až 26 stupni, na východě se mohou přiblížit až ke 30 stupňům.

Reklama

Výběr článků

Načítám