Hlavní obsah

Čechy zasáhnou silná vedra, varovali meteorologové

Ve středu mohou teploty na většině území Čech dosahovat až 34°C, zvyšuje se tak i riziko vzniku požárů. Vyplývá to z výstrahy, kterou v úterý zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha před požáry již nyní platí pro Ústecký kraj, kde hasiči stále bojují s ohněm v Českém Švýcarsku. Ve středu se pak riziko rozšíří na další regiony.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Na většině území Čech kromě výše položených oblastí budou teploty ve středu překračovat 31 stupňů Celsia,” oznámili pracovníci ČHMÚ. Na západě a severozápadě Čech dokonce mohou vedra podle předpovědi dosáhnout až 34 stupňů.

„V důsledku vysokých teplot a deficitu srážek se bude zvyšovat riziko vzniku požárů. Výstraha bude platit pro celé Čechy s výjimkou jižních Čech, Vysočiny a Krkonoš,” doplnili meteorologové.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 2.8.2022

Výstraha před vysokými teplotami potrvá ve středu od 11:00 do 20:00. Platí pro celou Prahu, Středočeský a Ústecký kraj, pro většinu Plzeňského kraje, severní část Jihočeského a západní části Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Podle ČHMÚ hrozí lidem přehřátí a dehydratace.

Srpen bude horký a slunečný, slibují meteorologové

Počasí

Meteorologové proto doporučují více pít, a to neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody. Lidé by také měli kolem poledne a pak odpoledne omezit tělesnou zátěž a nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech.

Výstraha před požáry nyní platí v části Ústeckého kraje. Od středečních 11:00 se rozšíří do odvolání na téměř celé Čechy. ČHMÚ proto radí lidem nerozdělávat ohně v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem a nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Lidé by také měli dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Výběr článků

Načítám