Hlavní obsah

Švýcaři od roku 2007 otevřou hranice občanům EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Švýcaři v neděli v referendu schválili většinou 54,6 procenta hlasů připojení země k schengenskému prostoru Evropské unie bez kontrol osob na vnitřních hranicích od roku 2007. Ještě větším počtem hlasů, 58 procenty, se podle konečných výsledků vyslovili Švýcaři pro registrované partnerství osob stejného pohlaví.

Článek

V případě homosexuálů a lesbiček šlo o první referendum tohoto druhu v Evropě. Registrované partnerství dává švýcarským homosexuálním dvojicím stejná práva jako manželům ve zdaňování a penzijním systému, ale neumožní adopci dětí.

Ano schengenu

Ani po přistoupení k schengenskému prostoru se na hranicích Švýcarska, které není členem EU, v praxi příliš nezmění. Na pomezí s Francií, Rakouskem, Německem a Itálií celníci budou moci dále kontrolovat zavazadla, protože alpská země nemá s EU celní unii.

Švýcarsko není členem EU, ale k Schengenu se může připojit, jako to již učinily jiné nečlenské státy Norsko a Island.

V současnosti je v Schengenu 13 zemí původní patnáctky bez Británie a Irska; navíc Norsko a Island. Od roku 2007 by se členy systému po dořešení technických a legislativních podmínek měli stát také nové země Unie, včetně Česka.

Švýcaři se dnes vyjádří i k redukci podávání žádostí o azyl v Evropě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám