Hlavní obsah

EU už nechce dohánět USA, zjistila, že je to nemožné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Evropská unie v posledních dvou dnech zjistila, že její plán z roku 2000, dohnat a předehnat za 10 let ekonomiku Spojených států, je poněkud megalomanský. Tzv. lisabonskou strategii v polovině jejího života reviduje a dělá z ní jen koncepci, jak před světem v příštích letech nezaostat až příliš.

Foto: Policie ČR

Služební pes našel v autě drogy.

Článek

Unie tak plánuje vesměs to, co je prioritou vlád v jednotlivých zemích, ale ne vždy se to daří uskutečnit.

EU si například předsevzala, že bude dávat více peněz do vědy a výzkumu, do vzdělání obyvatel, zlepší efektivitu jednotlivých fondů EU, liberalizuje trh služeb a konečně ujednotí trh dopravy, energetiky a zadávání veřejných zakázek.

Brusel také chce schválit směrnici, která by sjednotila výpočet podnikových daní v jednotlivých zemí. Západní státy tím chtějí bojovat proti příliš nízkým daním v nových členských zemí EU.

Splnění tohoto programu by podle EK mělo vést ke zvýšení míry hospodářského růstu až na tři procenta HDP. Zaměstnanost v Unii by se zvýšila o šest miliónů lidí.

Podle Evropské komise je ale důležité, aby se splnily všechny body programu. To ale bude komplikované, protože by k reformám musely přistoupit všechny členské země EU.

Anketa

Myslíte si, že EU dožene USA:
do pěti let
7,2 %
za šest let
0,9 %
za sedm let
0,7 %
za devět let
1,6 %
za deset let a více
19,2 %
nikdy
57,1 %
Nemám o procesu dostatek informací
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 553 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám