Hlavní obsah

Blýská se na systémové financování filmu

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Ze schůzky zástupců politické reprezentace v čele s premiérem Miroslavem Topolánkem se zástupci filmařů na karlovarském festivalu vysvitla reálná naděje na systémové financování české kinematografie. Zatímco po loňské schůzce dostal Fond na podporu a rozvoj kinematografie stomiliónovou státní dotaci, letos již se hovořilo o zákonné normě.

Článek

"V tomto roce byl fond o 100 miliónů bohatší, ale není to ideální řešení," řekl po schůzce mluvčí Filmové rady Ivo Mathé a informoval o přípravě zákona o kinematografii, jehož  paragrafovaná verze se připravuje na ministerstvu kultury ČR a má šanci vstoupit do legislativního procesu na podzim.

"To znamená, že by mohl vstoupit v platnost nejdříve 1. ledna 2009. Je tu však ještě druhá systémová možnost v podobě novely zákona o digitálním vysílání, takzvané diginovely, která by mohla platit již od 1. ledna 2008. Návrh, s nímž nás seznámil ministr kultury Václav Jehlička předpokládá, že by bylo České televizi umožněno vysílání reklam v dosavadních časech s tím, že zisk by nepřipadl České televizi, ale dvě třetiny by směřovaly na technickou podporu digitalizace vysílání a třetina by šla ve splátkách do Fondu na podporu a rozvoje kinematografie," řekl Mathé. Pro Fond by to podle něj znamenalo kolem 140 miliónů ročně.

Pokud by byl zákon o kinematografii schválen tak, aby platil od 1. ledna 2009, oba zdroje by fungovaly paralelně až do vypnutí analogového vysílání. Přímou dotaci ze státního rozpočtu považují účastníci schůzky za až poslední z možných řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám