Hlavní obsah

FILM: Dům a režisér z písku

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Brazilský režisér Andrucha Waddington by mohl vstoupit do kuriozit nebo Guinessovy knihy rekordů. Stal se zřejmě prvním filmařem, který nepřijel na filmový festival kvůli fotbalovému smutku - vyřazení Brazílie z mistrovství světa. Jeho film Dům v písčinách běží tedy v Karlových Varech bez jeho osobního uvedení.

Článek

Snímek Dům v písčinách je příběhem tří generací žen, nejdříve matky a dcery, později i vnučky, které obývají dům v drsném exotickém prostředí písečných dun. Kdo by čekal, že v Brazílii mají písek - třebaže bělejší - dokonce na břehu moře. Zavlečené, uvězněné v poušti musejí žít a spoléhat na pomoc podivného domorodce Massu, který je potomek kdysi uprchlého otroka. Zatím kdesi v dáli za obzorem, kam ani náhodou nedohlédnou, probíhají civilizační zvraty 20. století: války, do nichž odcházejí letci, ale i proměny měst a životního stylu.

Ženy jsou ale jaksi lapeni ve svém osudu písečných vyděděnců, kteří musejí bojovat o holé přežití s pískem, jenž neustále zasypává jejich primitivní příbytek. Tenhle vyhrocený zápas o existenci odráží krystalicky vybroušený a tragický život, jakého už městští lidé nejsou téměř schopni. Přesto ženy pocházející původně z civilizace vedou zápas o také udržení si vlastní lidskosti, kterou musí vyvzdorovat na zoufalství, vlastním strachu, osamění nebo kruté přírodě. Přesto jejich od světa či civilizace ostřižené osudy odrážejí i vzdálené tragécie proměny 20. století, které do života žen promlouvají nečekaným a o nic méně ničivým způsobem.

Naše osudy se někdy mohou drolit jako písečné duny, stejně jako můžete mít ze života pocit, že vás život tíží jako halda písku. Ale také se může někdy stát, že režisér má přijet na festival, ovšem jeho slib se rozplyne jako dům z písku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám