Hlavní obsah

ODS: vláda připravila Česku smrtící koktejl

Novinky, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nit suchou nenechali na koalici představitelé ODS na své sobotní ideové konferenci věnované Evropské unii. Občanští demokraté sice podpořili vstup do Unie, varovali však, že jejich souhlas je podmíněný. Vládní kroky označili za smrtící koktejl.

Článek

"Nevěřím, že se v tomto sále najde jediný snílek, který by naskakoval na drahou, plochou až ubohou eurokampaň naší tzv. proevropské vlády. Takový hlupák v ODS určitě není," zahájil konferenci v pražském Národním domě na Vinohradech šéf ODS Mirek Topolánek.

Svoboda, ne solidarita

"Představa člena či voliče ODS, s Ódou na radost na rtech, s budovatelským pohledem upřeným ke světlým zítřkům, s kytičkou růží pro soudruha komisaře, vesele poskakujícího k volební urně, je fantasmagorií," pokračoval Topolánek. Svou představu charakterizoval větou: "Chci Evropu mající ve svém štítě slovo svoboda, a ne slovo solidarita." V závěru vyzval přítomné, aby v červnovém referendu hlasovali pro vstup.

Podle stínového ministra zahraničí Jana Zahradila stojí ČR na křižovatce. Na jedné straně je nebezpečí ekonomického oslabení, kdyby ČR do Unie nevstoupila. "Na straně druhé je zde nebezpečí naší politické marginalizace, pokud do EU vstoupíme. Kdyby taková politická marginalizace byla nevyhnutelným důsledkem našeho vstupu, bylo by naší povinností takový vstup odmítnout. Naštěstí situace ještě tak daleko nedospěla." Také Zahradil se pustil do vlády, kterou podle jeho slov ODS může podpořit, např. pokud jde o zachování rotačního principu předsednictví či v požadavku na jednoho komisaře pro každou zemi.

"Potíž je v tom, že tyto záležitosti, které vláda vydává za zásadní, jsou ve skutečnosti podružné. Zásadní je, ne kdo, ale kde se bude o té či oné úrovni kompetencí rozhodovat. A tady je vláda na naprosto špatné koleji, ať už ze servility vůči EU, či ze špatného odhadu a analýzy." Vládní podpora evropské federace, předávání dalších pravomocí na evropskou úroveň či rozšiřování většinového hlasování jsou podle Zahradila pro ČR "smrtícím koktejlem".

Druhé referendum?

Představitelé ODS také trvají na druhém referendu, ve kterém by se občané vyjádřili k výsledkům jednání Konventu o evropské ústavní smlouvě. "Děsí mne možnost, že na mezivládní konferenci EU, která by měla projednat závěry Konventu, bude ČR zastupovat tandem eurokomiků Špidla-Svoboda. Varuji je už teď. Naše doporučení v následném nutném referendu, pokud bez konzultací a národního konsensu přistoupí do špatného eurovlaku, bude NE, NE NE!" prohlásil Topolánek.

Nečas raději pro USA než Evropu

S výrazně proamerickým projevem vystoupil stínový ministr obrany Petr Nečas. Odmítl, že bychom si měli v ČR vybrat mezi Evropu a Amerikou. "Pokud však k tomu bude náš stát tlačen, naše odpověď bude jednoznačná: my volíme Ameriku," uvedl Nečas. "Je-li dnes z Paříže a Berlína politicky blížeji do Moskvy než do Washingtonu, my tento pro české národní zájmy sebevražedný kurs následovat nehodláme, následovat nesmíme a následovat nebudeme! Není přece cílem české zahraničně-bezpečnostní politiky léčit francouzské a německé velmocenské mindráky!" zvolal.

Nečas zkritizoval Francii, Německo, Belgii a Lucembursko za jejich úsilí o vlastní obrannou unii. "Tedy vojenské spojenectví se závazkem kolektivní obrany, bez účasti Spojených států a v budoucnosti, mimo všechny pochyby, třeba i proti Spojeným státům," soudí Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám