Hlavní obsah

Výbor Evropského parlamentu souhlasí s monitorováním telefonátů a e-mailů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Výbor Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitro ve čtvrtek navrhl, aby se v EU uchovávaly půl roku až rok údaje o telefonických hovorech a internetových spojeních pro účely policejního vyšetřování terorismu a těžkých zločinů. Pro návrh hlasovalo 33 poslanců výboru, osm bylo proti a pět se zdrželo. Návrh je proti původnímu mírně pozměněn.

Článek

Výbor navrhl ponechat na národním uvážení, zda se budou údaje uchovávat šest měsíců, jak chtěla Rada EU, nebo celý rok. Zpřísnil však podmínku, že data budou zpřístupňována v případě podezření z "vážného zločinu", zatímco členské státy byly ochotny je využívat u všech zločinů.

Poslanci EP také rozhodli, že všechny dodatečné náklady, které operátorům v této souvislosti vzniknou, jim mají být uhrazeny z veřejných prostředků. Původní návrh počítal s tím, že si to každý členský stát udělá po svém. O zpřístupnění databáze by měl podle výboru EP rozhodnout jedině soud; návrh "pětadvacítky" tuto otázku neřešil.

Trestní odpovědnost státu za zneužití dat

Podle výboru by se mělo nechat na národních orgánech, aby rozhodly, zda se budou monitorovat i nepřijaté hovory; Rada EU chtěla, aby se monitorovaly povinně všechny bez rozdílu. Další novinkou, kterou EP do návrhu vnesl, je trestní odpovědnost státu za zneužití dat; s tím však těžko budou vlády jednotlivých zemí souhlasit .

Nadále se uchovávají pouze čísla účastnických stanic, hovory samotné se nenahrávají a stejně nepřístupná zůstává i e-mailová pošta.

Text projednají ministři

Takto změněný text bude nyní projednán ministry vnitra a spravedlnosti EU na zasedání příští týden. Parlament by se měl v plénu vyslovit ještě v prosinci. Británie jako předseda EU slibuje, že by práce mohla skončit ještě letos, aby směrnice platila od příštího roku.

Podle německého liberála Alexandra Alvara, výbor vypracoval vyváženější text než ten, který navrhly členské státy. Nejmenovaný diplomat v Radě EU naopak poslance obvinil, že podlehli lobbování telefonních operátorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám