Hlavní obsah

Děti chtějí pod stromeček stále stejné dárky

Právo, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vkus dětí se za padesát let příliš nezměnil. Stále chtějí vláčky, hadrová či plyšová zvířátka, autíčka nebo panenky. Ceny vánočních dárků ale od roku 1956 vzrostly mnohonásobně, stejně tak se zvýšily nároky na výbavu a schopnosti hraček.

Článek

Čeští obchodníci nabídli v předvánoční době zákazníkům tisíce různých výrobků pro děti. Ty nejlevnější začínají na pár desítkách korun, horní hranice je omezená pouze rodinným rozpočtem.

Desítky let se k nejprodávanějším hračkám řadí ty s pohádkovými postavičkami. Letos vede Krteček, jenž se v roce 2006 "dožívá" padesátky. Jeho usmívající se tvář zdobí nejen oblečení, ale také hodiny, puzzle a oblíbený je rovněž v plyšové podobě.

O dřevěné hračky je opět velký zájem

Tesco uvádí, že i letošní rok potvrdil návrat ke klasice, především dřevěným hračkám a stolním hrám. Stále se dobře prodávají třeba Člověče, nezlob se! nebo Dostihy a sázky.

Na holčičky také čekají nejrůznější domečky, kuchyňky a obchody se zbožím, na chlapce zase dílny. Ve srovnání s hračkami jejich rodičů a prarodičů ale umějí třeba mluvit.

Hitem je letosprehistorický ještěr

Podle společnosti Tesco je hitem letošních Vánoc prehistorický ještěr na dálkové ovládání Robotyrannus za 2499 Kč. Má celkem 27 funkcí, dokáže běhat, bojuje, řve a ještě k tomu svítí. Robot vydává zvuky podle momentální "nálady". Konkurenční Ahold vsadil na robota Robosapiens reagujícího na povely. Stojí kolem 1700 korun.

Obchodníci přesto za stálici v chlapecké říši her označují autíčko na dálkové ovládání. Letošním favoritem je model Hummer schopný překonávat překážky za téměř 4,5 tisíce korun.

Ani vkus holčiček se v posledních letech příliš nezměnil. Pod stromečkem chtějí najít interaktivní panenky  hračky, které pláčou, cucají dudlík, umějí pít z láhve a čůrají. Ta nejlevnější se dá u nás sehnat už za 499 Kč, jmenuje se Katy. Po desetiletí jsou osvědčenými stálicemi panenky Barbie, které se začaly prodávat ve Spojených státech už v roce 1959.

Vánoční hity:
Dnes:
pohybliví roboti
interaktivní panenky
autíčka na dálkové ovládání
stavebnice Lego
předměty s Krtečkem
komunikující kuchyňka
Před 25 lety:
igráčci
mončičáci
stavebnice Merkur
mrkací panna
céčka a kuličky
natahovací, skákající slepice/žába
plastová kuchyňka
Před 50 lety:
dřevěný kačer na šňůrce
bubnující prasátko na kolečkách
hadrová/gumová panenka
dřevěná kuchyňka

Reklama

Související témata:

Související články

Hračky: co si získá přízeň dětí?

Vánoce jsou za dveřmi, a tak je čas podívat se na hračky a jejich producenty. Podle Sdružení pro hračku a hru představuje sortiment hraček na českém trhu...

Výběr článků

Načítám