Hlavní obsah

Z ostranek vyrábí luxusní barvivo, gram stojí desítky tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunisan Muhammad Ghasán Nújra se snaží vyrobit z mořských plžů kdysi mimořádně ceněné přírodní červené barvivo. Cenné je stále, protože jeden gram týrské nachové barvy lze na internetu prodat za 2500 dolarů (53 tisíc korun). Jako první je vyráběli Féničané a název je odvozen od města Týr, dnešního Súru na jihu Libanonu.

Foto: Profimedia.cz

Ostranka jaderská.

Článek

Nújra vždy miloval dějepis a dobře si pamatuje na hodiny věnované Kartágu a barvivu, jež vyneslo klasickému světu pohádkové bohatství, píše agentura Reuters.

Barvivo bylo i za starověku tak drahé, že si ho mohla dovolit pouze elita. Kdo chodil v purpurových šatech, patřil ve Středomoří k těm nejbohatším. Féničané díky němu vybudovali obchodní velmoc, která jim umožnila získat nové kolonie v oblasti Středozemního moře. Jednou z nich bylo Kartágo v dnešním Tunisku, jehož založení se přičítá královně Dídó.

Uvnitř kolosea, kde princezna házela po Arabech ryby

Cestování

„Tenhle koníček mi zůstal z doby, kdy jsem se jako kluk učil o Kanaáncích, Féničanech a Kartagincích a o tom, jak z ostranek získávali barvivo dražší než zlato,“ řekl Nújra. Pak si jednou všiml na pláži mrtvé ostranky a vzpomněl si na školní léta. Začal experiment, který Tunisan nazývá „svým dobrodružstvím“.

Soudí se, že Féničané založili Kartágo zhruba přes 3000 lety. Stalo se jednou z mocností antiky s vlastním námořnictvem. V době legendárního vojevůdce Hannibala, toho, který se slony překonal Alpy, Kartágo téměř dobylo Itálii, avšak nakonec se prosadil Řím.

Na olympiádě se to roboty jenom hemží. Připraví burger nebo namíchají drink

Muži

Později město znovu vybudovali Římané a nyní je předměstím Tunisu. V mnoha čtvrtích stále stojí sloupy z antických domů, někdejší mohutný přístav dnes slouží rybářským loďkám a na pláži v jeho blízkosti je množství ulit ostranek.

Se staletími se vytratila znalost, jak z těchto živočichů vydobýt barvivo, dokud se nenašli nadšenci, kteří se o to snaží teď.

Nújra nad tím strávil 14 let. Kupuje ostranky od rybářů, odstraňuje žlázu, drtí ulity, fermentuje je a vaří a nakonec zůstane maličké množství červeného prášku. Na jediný gram potřebuje 54 kilogramů ostranek, což není zrovna ekonomický zázrak. V okolí bývalých fénických center lze dodnes najít množství rozbitých schránek těchto plžů.

Nújru zpočátku moc lidí za jeho výstřední koníček nechválilo, když ale viděli, že má výsledky, obrátili. „Začali mne povzbuzovat a to mi dalo sílu pokračovat,“ říká Tunisan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám