Hlavní obsah

Vzácné hodinky se vydražily za stamilióny, část jde na charitu

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu proběhla ve švýcarské Ženevě aukce hodinek s názvem Daytona Ultimatum. V jejím rámci se dražilo 32 historických kusů ikonického modelu Daytona od Rolexu. Celkem aukce vynesla 22,2 miliónu švýcarských franků, což je v přepočtu více než 473 miliónů korun.

Rolex Daytona 6265 UnicornVideo: Phillips

 
Článek

V průměru se jedny hodinky vydražily za necelých 700 tisíc franků, přičemž přes hranici jednoho miliónu se dostalo pět kusů. Není se čemu divit, zájem o historické hodinky v poslední dekádě prudce narostl a modely Daytona patří mezi nejvyhledávanější artikl.

Ačkoliv je mezi draženými hodinkami vícero zajímavých kousků, největší pozornost na sebe poutal ten s označením 6265. Jedná se o jediný známý model Daytona s manuálním nátahem v bílém zlatě. I proto se mu přezdívá „Unicorn“, tedy Jednorožec.

Foto: Phillips (3x)

Rolex Daytona 6265 Unicorn.

Pohled na strojek.

Aukční dům Phillips k hodinkám přiřadil odhadní částku ve výši tří miliónů franků. Tuto částku se ale podařilo výrazně překonat a i s provizí a poplatky činí výsledná suma za hodinky 5,94 miliónu franků (126,4 miliónu korun). Vzácné hodinky získal kupec, který přihazoval anonymně po telefonu.

Hodinky do aukce věnoval sběratel John Goldberger, jehož přáním bylo, ať jde veškerý výtěžek na konto charitativní organizace Children Action. Ta se tak může po odečtení částky pro aukční síň těšit na zhruba pět miliónů franků.

Model Daytona s označením 6240 vynesl druhou nejvyšší částku. Vydražil se za tři milióny franků, což je v přepočtu kolem 64 miliónů korun.

Jednorožec se tímto stal druhými nejdražšími hodinkami Rolex prodanými ve veřejné aukci. Tím vůbec nejdražším jsou Daytony, které vlastnil slavný herec Paul Newman. Loni v říjnu se v aukci vydražily za v přepočtu 390 miliónů korun, což z nich dělá i nejdražší vydražené hodinky v historii. [celá zpráva]

Na třetím místo historických tabulek se propadly „rolexky“ Bao Dai, které vlastnil poslední vietnamský císař. Taktéž loni se vydražily za 5,066 miliónu švýcarských franků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám