Hlavní obsah

Vinaři z Popic podruhé získali prestižní titul Vinařství roku

Právo, Miroslav Homola
Brno

Sice se skleničkou vína v ruce, ale klidně jen v domácím úboru a před obrazovkou počítače namísto atmosféry nablýskaného hotelového sálu. Tak sledovali mnozí vinaři ve čtvrtek v podvečer vyhlášení vítězů nejprestižnějšího odborného hodnocení o nejlepší vinařství.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vinařství Sonberk zvítězilo po osmi letech.

Článek

Absolutním vítězem jedenáctého ročníku Vinařství roku se letos stalo vinařství Sonberk z Popic, které zároveň zvítězilo i v kategorii střední vinařství s produkcí od 50 tisíc do 250 tisíc litrů za rok. Titul se popickým vinařům podařilo získat již podruhé, což je zatím v jedenáctileté historii soutěže ojedinělé.

Odborná komise navštívila všech devět nominovaných v jejich provozech, kde hodnotila komplexní činnost firmy. Všichni finalisté museli splnit hlavní myšlenku soutěže, tedy aby dlouhodobě převyšovali běžnou praxi v oboru a posouvali ho stále kupředu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Vinařství Sonberk zvítězilo po osmi letech.

Vítězné vinařství o svých kvalitách přesvědčilo porotu podruhé a prvenství zopakovalo po osmi letech. Nádherná viniční trať a stejně tak originální vinařský objekt poblíž Popic se prezentuje jako oáza klidu a odpočinku při sklenici špičkových „rýňáků“ nebo Pálavy, které jsou hlavními odrůdami vítěze. K tomu pěstují několik málo dalších odrůd.

„Aby mohlo vinařství v této soutěži zvítězit, tak musí být něčím výjimečné a prospěšné pro celý obor. Sonberk nám to dokázal už v roce 2013, kdy byli jednoznačně nejlepší. Pokračovali ale dál v práci, protože to, co stačilo tehdy, by letos už na titul nestačilo. Vinařství rostlo dál, nikoli co do velikosti, ale hlavně co do kvality vína, jeho výroby, vinohradnictví i prezentace vinařství,“ vysvětlil Mojmír Baroň, vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě v Brně a člen odborné komise.

V kategorii malé vinařství (do 50 tisíc litrů) uspělo vinařství Piálek & Jäger, opravdu malé vinařství dvou kamarádů ze Znojemska navazující na rodinné tradice. Filozofií tohoto vinařství je vyrábět co možná nejkvalitnější odrůdová vína typická pro Znojemskou vinařskou podoblast. V kategorii velké vinařství (nad 250 tisíc litrů) komisi nejvíce zaujalo vinařství Lahofer.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám