Hlavní obsah

V USA údajně vypěstovali nejpálivější chilli papričku na světě, vyrábí se z ní i omáčka

Chilli paprička s dočasným názvem Pepper X má na Scovilleově stupnici pálivosti dosahovat úrovně až 3,18 miliónu SHU (Scoville Heat Unit). Vypěstoval ji Američan Ed Curie a jeho společnost PuckerButt Pepper Company. Vývoj jim trval deset let. Pepper X usiluje o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Profimedia.cz

Chilli paprička Carolina Reaper, kterou rovněž vyšlechtil Ed Curie.

Článek

V oblasti překonávání rekordů v pálivosti chilli papriček se letos roztrhl pytel. Do května držela prvenství chilli paprička s názvem Carolina Reaper, o jejíž vyšlechtění se postaral také Ed Curie.

Poté ji však překonala paprička Dragon´s Breath, kterou ve Velké Británii vyšlechtili pro léčebné účely. Na Scovilleově stupnici, která určuje míru pálivosti, dosáhla úctyhodných 2,48 miliónu SHU. Jen pro představu, síla tabasca se pohybuje mezi 2,5 až 5 tisíci SHU.

Ed Curie se nenechal zahanbit, jeho nová chlouba Pepper X prý sahá k nepředstavitelným 3,18 miliónu SHU. Ačkoliv je toto číslo zatím neoficiální, jeho pravost by měli během listopadu potvrdit zástupci z Guinnessovy knihy rekordů. S největší pravděpodobností ji prohlásí za nejpálivější chilli papričku na světě.

Na rozdíl od chilli papričky Dragon's Breath, jež není na trhu dostupná, sílu Pepper X už lze alespoň částečně vyzkoušet prostřednictvím pálivé omáčky s názvem The Last Lab, ve které je obsažená. Ta je výsledkem spolupráce mezi Edem Curiem, obchodem s kořením Heatonist a pořadu s názvem Hot Ones, který zastřešuje kanál First We Feast. Její pálivost je údajně větší než pálivost syrové chilli papričky Carolina Reaper.

Reklama

Výběr článků

Načítám