Hlavní obsah
Ilustrační foto. Foto: Profimedia.cz

V malé vietnamské vesničce ožívá dávná tradice

Přezdívá se mu „město věčného jara“. Vietnamský Da Lat je však kromě příjemného podnebí známý jako město, odkud pocházejí jedny z nejlepších sýrů z celé Asie. Ty se do oblasti dostaly už začátkem minulého století, kdy Francouzi ovládali kolonii Kočinčína. A místní nyní v tradici pokračují.

Ilustrační foto. Foto: Profimedia.cz
V malé vietnamské vesničce ožívá dávná tradice

Mozzarella, burrata či camembert. Sýry běžně známé v Evropě, ale pokud byste se po nich sháněli ve Vietnamu, zřejmě byste ve valné většině případů nepořídili.

Výjimku tvoří výrobna sýrů v malé vesničce Don Duong nedaleko Da Latu. Ta byla založena v roce 2011 řetězcem restaurací Pizza 4P’s a navazuje na tradici Francouzů, kteří začátkem minulého století ovlivnili architekturu, ale také gastronomii.

Právě z této výrobny se rozvážejí sýry do hotelů, restaurací a obchodů v celém regionu. Za kvalitou tamního sýra se skrývá hned několik faktorů. Vysoká nadmořská výška a chladnější podnebí krávám napomáhají k produkci kvalitního mléka.

Jedničkou je camembert

Když se výrobna sýrů v Don Duongu před devíti lety otevírala, spotřeba mléka byla necelých 50 litrů denně. Dnes ho třicet zaměstnanců použije k výrobě 13 druhů sýra stokrát tolik. Všechny sýry jsou pochopitelně zcela přírodní a neobsahují žádné náhražky.

Čerstvý sýr je poté dopravován do restaurací v Ho Či Minově Městě, Hanoji, Nha Trangu a Danangu. Za svůj „klenot“ považuje sýrárna vlastní camembert.

„Recept byl vytvořen ve spolupráci s odborníky, kteří sbírali zkušenosti ve Francii,“ vysvětluje Keinosuke Konuki, manažer výrobny, kde každý den ručně vyrobí až dva tisíce kusů burraty a ještě o tisícovku víc kuliček mozzarelly.

Konuki však připomíná, že ačkoliv francouzský vliv na oblast byl silný, funguje sýrárna po svém. „Máme na výrobu sýrů vlastní postupy. Není tu tak snadný přístup k informacím jako v Evropě, takže mnohdy zkoušíme formou pokus omyl. To vyžaduje dostatek času a úsilí,“ zdůrazňuje Konuki.

Francouzský nádech

Jeho sýrárna dokáže dopravit vyrobené sýry do okolních restaurací během 24 hodin. Ke konzumentům se tak dostanou skutečně čerstvé. Sýry jsou přitom ve Vietnamu velká neznámá.

„Až do nedávné doby tady nebyla příliš velká tradice výroby sýrů. Francouzi se spokojili s dovozem sýrů z Evropy a místní obyvatelé znali snad jen tavený sýr,“ dodal Peter Cuong Franklin, majitel restaurace v Ho Či Minově Městě, jenž hostům nabízí degustační menu s nádechem francouzské tradice, obsahující kromě sýrů také artyčoky či jahody.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků