Hlavní obsah

Tenisky s míšeňským porcelánem se mohou stát nejdražším párem bot v historii

Novinky, Jakub Štěpánek

Svět zažije v nejbližší době pravděpodobně okamžik, kdy se prodají nejdražší boty v historii. Ručně malovaným teniskám je odhadována cena okolo milionu dolarů. Aukce, kterou pořádá prestižní aukční síň Sotheby´s, začíná už příští týden.

Foto: Profimedia.cz

Vývoj trval více než rok.

Článek

Ručně malované tenisky s porcelánovou překrývkou přivedla na svět společnost Adidas ve spolupráci s výrobcem míšeňského porcelánu. Jedinečné tenisky nyní aukční síň nabízí zájemcům na svých internetových stránkách v online aukci. Odhadovaná cena? Milion dolarů, tedy 22 milionů korun.

Aukce startuje v pondělí 7. prosince a potrvá do 16. prosince. V té době mají zájemci online přihazovat a při troše štěstí se můžou stát majiteli nejdražšího páru bot v historii. Dosavadní rekord mezi teniskami drží boty Michaela Jordana, které se prodaly za 560 tisíc dolarů (12,3 milionu dolarů). Absolutní rekord je pak přisuzován lodičkám Judy Garlandové. Její boty z filmu Čaroděj ze země Oz se prodaly v roce 2000 za 666 tisíc dolarů (14,5 milionu korun).

Foto: Profimedia.cz

Jedinečné tenisky by se mohly stát nejdražším párem bot v historii.

Na teniskách s označením „ZX8000 Porcelain” je ručně nakresleno 15 motivů z míšeňského porcelánu. Boty váží přesně 950 gramů a jejich vývoj trval více než rok. Za takový čas boty několikrát cestovaly mezi centrálou Adidasu v Herzogenaurachu a Míšní, kde obuv dostávala jedinečnou podobu.

Další boty šampiona překonaly rekord. Pamatují legendární okamžik

Muži

Výtěžek z aukce poputuje na konto Brooklynského muzea v New Yorku, kde prostředky poslouží k přiblížení umění zejména tamní mládeži. „Výrobní proces prvních bot s porcelánem na světě byl velmi složitý, proto to také trvalo tak dlouho. Jedná se o unikátní umělecké dílo, nejvíc se mi líbí ta vášeň, láska a odhodlání, což vedlo k fantastickému výsledku,” uvedl Tillmann Blaschke, generální ředitel míšeňské porcelánky.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám