Hlavní obsah

Sáhni na něj a prostřelím ti koleno. Australský veterán chrání strom s brněnskou brokovnicí

Novinky, nčs

Zažil druhou světovou válku, ale tím jeho boj neskončil. Nevin Phillips se stal ochráncem blahovičníku, který podle úřadů má jít k zemi. S tím se však australský veterán nechce smířit a strom je ochotný bránit i se zbraní v ruce. Se zbraní, která pochází z brněnské zbrojovky.

Foto: Profimedia.cz

Blahovičník pobřežní - ilustrační foto

Článek

Narodil se před 94 lety, zažil druhou světovou válku a již 50 let bojuje za strom, který měl jít dávno k zemi. To je ve zkratce příběh Nevina Phillipse z australského Melbourne.

Blahovičník, který má ustoupit výstavbě nové silnice, je přibližně 300 let starý a Phillips bojuje za jeho zachování.

První snahy o pokácení mohutného stromu se objevily před více než 50 lety. Tehdy už dokonce byl na místě muž s motorovou pilou, jenž se chystal strom poslat k zemi.

Brno? To je někde v Belgii

„Vzal jsem svoji brokovnici, namířil na něj a povídám mu: ‚Dotkni se toho stromu a prostřelím ti koleno.‘ Rozmyslel si to a za chvíli přijeli policisté na kolech,” říká v rozhovoru pro australské rádio majitel zbraně, která pochází z brněnské zbrojovky.

Pobavení moderátoři dokonce spekulovali, kde Brno leží. Ačkoliv první z nich mířil ještě relativně správně na Československo, druhý z moderátorů tipoval Brno na belgické město.

Nyní má přes 20 metrů vysoký strom, který byl tento měsíc vyhlášen australskou památkářskou organizací (ACNT) stromem roku ve státě Victoria, ustoupit nové komunikaci, což se samozřejmě Phillipsovi nelíbí.

V minulosti veterán vlastnil továrnu v těsné blízkosti stromu a dokázal odolat také tlaku nedaleké benzínové stanice, kdy se rovněž plánovalo pokácení stromu.

Australská ministryně dopravy Jacinta Allenová připustila, že je pokácení stromu jednou z variant při výstavbě projektu za zhruba 16 miliard australských dolarů (250 miliard korun). „Bude vypracována nezávislá studie. Počkáme si na výsledky, a poté se teprve definitivně rozhodneme,” prozradila Allenová.

Dá se však předpokládat, že Phillips má svoji brněnskou brokovnici stále doma a jak už dokázal - nebojí se ji použít.

Reklama

Výběr článků

Načítám