Hlavní obsah

Robot Barney načepuje pivo, namíchá drink, a dokonce s vámi poklábosí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se hosté začnou vracet do interiérů hospod, barů či restaurací, bude se zřejmě dbát na to, aby kontakt mezi lidmi zůstal omezený. S tím může pomoct i robot Barney, který načepuje pivo, namíchá desítky koktejlů, a dokonce umí i žertovat. Jeho vývojář F & P Robotics doufá, že se stane oblíbený v hotelech, barech či nákupních centrech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švýcarský robot při práci za baremVideo: Reuters

 
Článek

Barney zvládá míchané nápoje za použití 16 různých lihovin a osmi nealkoholických nápojů, nabídne ale i pivo nebo prosecco. Zákazníci si nápoje objednávají přes své mobilní telefony a robot jim dá vědět, že jejich nápoj je připraven, na velké obrazovce nad barem. V nabídce je i robot-barista, který zvládá přípravu různých káv. Kromě přípravy nápojů dokáže také dezinfikovat své robotické rameno a pokud bude mít jeho majitel zájem, může Barney i konverzovat a žertovat.

„Myslíme si, že Barney může být zábavnou atrakcí, která může přivést lidi do baru, protože se neustále pohybuje a je tak odlišný,“ řekl agentuře Reuters ředitel prodeje švýcarské společnosti Gery Colombo. Očekávaná klientela, tedy restaurace a hotely, sice nejprve kvůli krizi nebyla zrovna nakloněna utrácení, situace se však podle Colomba pomalu mění a zájem se zvyšuje. Barneyho cena se pohybuje kolem 120 tisíc švýcarských franků (2,8 milionu korun).

Vodicí psy pro nevidomé by mohl nahradit robotický gepard

Věda a školy

„Určitě by mohl být výhodou pro zákazníky, kteří chtějí barmana schopného pracovat 24 hodin denně, může servírovat přesně takové nápoje, jaké zákazníci chtějí, a současně se omezí kontakt mezi lidmi,“ dodává Colombo. Firma zatím prodala roboty do Číny a Ománu, kde jeden z robotů připravuje moctaily, tedy nealkoholické míchané nápoje, v nákupním centrum.

Na robotických barmanech pracují také další firmy v Evropě a Asii. Zatím však není jisté, zda nakonec nahradí lidské barmany. „Nemůžeme říct, jak bude vypadat gastronomický průmysl za několik let, ale jsme přesvědčeni, že robotika v něm bude mít svoji roli,“ uvedl Colombo.

Reklama

Výběr článků

Načítám