Hlavní obsah

Vodicí psy pro nevidomé by mohl nahradit robotický gepard

V budoucnosti bychom mohli vídat nevidomé nikoliv po boku vodicího psa, nýbrž mini geparda. Nejde pochopitelně o zmenšenou verzi kočkovité šelmy, nazývá se tak nový stroj, který vyvíjejí vědci v Kalifornii. Čtyřnohý robot by mohl nahradit psa tam, kde jeho pořízení není možné nebo příliš drahé.

Foto: Profimedia.cz

Testy robotický vodič zvládl bez problémů.

Článek

Projekt vědců z Kalifornské univerzity v Berkeley pod vedením robotika Zhongyu Li vyvíjí robota s pracovním názvem Mini cheetah (mini gepard).

Již vyvinutý čtyřnohý stroj vědci vybavili lidarem (měření vzdálenosti na základě výpočtu doby šíření pulsu laserového paprsku odraženého od snímaného objektu), pomocí kterého robot mapuje terén a kamerou snímá člověka, kterého vede.

Robot obdrží cílovou polohu, následně mapuje terén a vede svého vodiče, kterého sleduje kamerami a přizpůsobuje mu svůj pohyb. Vše je ve fázi prvních testů, které ale dopadly více než slibně: robot dokázal bez problému svého vodiče mezi prvními pokusnými překážkami provést.

Finanční i časové náklady mohou být u robotů paradoxně nižší než u vodicího psa. „V budoucnu, kdy bude hardware více dostupný, můžeme toto robotické zvíře využít k pomoci lidem,“ uvedl Li pro server New Scientist.

Vodicí robot umí bez problémů navigovat, útěchu ale neposkytne

Robotičtí průvodci by v budoucnu rovněž mohli být synchronizováni s mobilními telefony či počítači a robot by pak nevidomé mohl dovést tam, kam potřebují, jediným stiskem tlačítka díky GPS navigaci.

Robotický pes skáče přes švihadlo a používá chytrou ruku

Koktejl

Právě navigace je další předností minigeparda. „Náš robotický pes je schopen navigovat z bodu A do bodu B. To skuteční psi neumí a je to výhoda našeho psa,“ uvedl Li. I vědci však uznávají, že skuteční vodicí psi mají proti robotům jednu nepopiratelnou výhodu. Svým majitelům poskytují i mentální a terapeutickou podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám