Hlavní obsah

Půjde o život. Dvanáctiletý hoch vyzve na souboj Mount Everest

Novinky, jky

Když mu bylo devět let, tak na Vánoce v roce 2013 vystoupal na Aconcaguu v argentinských Andách, která je s 6962 metry nejvyšší horou Ameriky. Neuplynuly ani tři roky a chce na Mount Everest. Lékaři ovšem nejsou z jeho plánů nikterak nadšení a bojí se o jeho život. Pokud se mu to podaří, bude nejmladším člověkem, který na nejvyšší hoře světa kdy stanul.

Foto: Profimedia.cz

Mladý horolezec Tyler Armstrong

Článek

Pro malého Tylera nejsou rekordy ničím novým. Horolezectví má tento šesťák z Kalifornie jednoduše v krvi. Vždyť ho také dělá už po polovinu svého života.

„Když mi bylo šest, sledoval jsem nějaký přírodní dokument o turistice. Ptal jsem se poté svého táty, zda bych mohl začít horolezit. Myslel si, že vtipkuju,” popsal médiím Tyler, jehož příběh je před blížícím se vzestupem sledovaný ještě bedlivěji než jindy.

Jeho otec, který sám horolezcem nikdy nebyl, Tylerovi dovolil, aby se tomuto hobby začal věnovat. A chlapec dokázal své odhodlání tím, že začal jíst zdravěji a pravidelně běhat. V poslední době už pravidelně běhal kolem nedalekého jezera asi sedm kilometrů a cvičil se zkušenými horolezci.

Na svůj věk je extrémně zkušený

Jeho horolezecké zkušenosti jsou už také poměrně bohaté. V sedmi letech vystoupal na Mount Whitney - nejvyšší horu USA, pokud nebudeme počítat území Aljašky. Nejvyšší bod Afriky, Kilimandžáro v Tanzánii, zdolal o rok později. V devíti se podíval na špici Aconcaguy a v 11 vylezl na Elbrus, tedy nejvyšší horu Kavkazu, a pokud bychom přijali názor, že se vrchol Elbrusu nachází ještě na evropském území, tak i nejvyšší horu Evropy.

Na cesty nacházel vzhledem ke specifičnosti bez potíží sponzory a na zmíněných vrcholcích obvykle stanul jako nejmladší či druhý nejmladší v historii. Jeho cílem je zdolat všech sedm vrcholků, míněno vrcholky nejvyšších hor všech světadílů. A teď ho čeká krok ze všech nejsložitější - nejvyšší hora Asie a světa zároveň - Mount Everest.

Tylerovo snažení má navíc i značný charitativní podtext. Chlapec totiž svými cestami pomáhá vybrat peníze na děti trpící Duchenneovou muskulární dystrofií (DMD). Ta postihuje zejména chlapce, kteří nejdříve ztrácí pohyblivost spodních končetin a postupně ztrácí kontrolu nad celým tělem. Choroba je smrtelná a zatím na ni neexistuje lék.

Čeká na povolení

Šestitýdenní výprava na sněhem pokrytý Everest bude ovšem pro tak mladého člověka obrovskou výzvou, lze-li to tak vůbec nazvat. Obsah kyslíku ve vzduchu je totiž u vrcholku jen třetinový, co na úrovni hladiny moře. A rychlost větru zde může při nepřízni počasí dosáhnout i 160 kilometrů za hodinu.

Tylera budou na Everestu doprovázet jeho otec, dva trenéři, jeden zkušený horolezec a místní šerpové, které skupině ponesou nezbytnou výbavu. Pokud vše půjde podle plánu, mohla by skupina stanout na nejvyšším místě na zemi někdy uprostřed května. Ale je tu ještě jeden „malý” háček. Tyler musí získat povolení k cestě. A to není zas až tak samozřejmé.

Mount Everest se rozprostírá mezi Nepálem (jižní strana) a Tibetem na severu. Obě strany vyžadují speciální horolezecká povolení a obě umožňují vstup na horu pouze lidem starším 18 let. To ovšem Tylerovi ani zdaleka není, a tak potřebuje speciální povolení. A právě na něj on i jeho otec nyní čekají. Pokud mu bude uděleno a on se s horou vysokou 8850 metrů popere úspěšně, zlomí tak rekord dalšího Kaliforňana Jordana Romera, který se na vrcholek Everestu podíval v roce 2010 ve svých 13 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám