Hlavní obsah

Pražské restaurace lákají na medvědí česnek

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi první bylinkové posly jara patří medvědí česnek, rostlinka, která se sice podobá jedovaté konvalince, ale díky své charakteristické vůni je lehce rozeznatelná. Roste na vlhkých místech v lese. Chuti výrazně zelených lodyh propadla i řada gastronomických podniků.

Foto: Profimedia.cz

Medvědí česnek nechybí na jarních menu mnoha restaurací v Praze i jinde po ČR.

Článek

„V naší restauraci si už jaro bez medvědího česneku nedovedu ani představit. Přidáváme ho do mnoha sezónních pokrmů. Populární je teď například burger s majonézou s medvědím česnekem,“ říká Petr Tyrichtr z karlínského bistra Krystal, kde je bylinka součástí i kuskusu.

Po medvědím česneku sáhl také šéfkuchař luxusní restaurace La Veranda v centru metropole. Radek David ho podává spolu s mladým špenátem a telecím brzlíkem ve dvoubarevných raviolách plněných jehněčím a telecím masem.

Ztracené vejce, chřest a pesto z medvědího česneku zase nechybějí na jarním sezónním menu restaurace L’Epoque pražského Art Nouveau Palace Hotelu v Panské ulici.

Nebojte se ani fialek

Medvědí česnek aktuálně roste na mnoha místech v České republice, a když uvidíte na kolenou větší množství lidí blízko sebe a ve vzduchu se zaskví vůně česneku, víte, že jste na správném místě.

Medvědí česnek se dá ale lehce zpracovat i doma. Skvěle ochutí obyčejné máslo, použít se dá i do italského rizota, odbornice na jedlé kvítí a býlí Jana Vlková radí: „Skvělá je i kombinace bílé rýže s medvědím česnekem a fialkami. Nebojte se, fialky si výborně rozumějí i s masem.“

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám