Hlavní obsah

Nové pilotní hodinky mění časovou zónu pomocí lunety

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská značka IWC na tradičním hodinářském veletrhu SIHH v lednu v Ženevě aktualizovala svou kolekci pilotních hodinek. Mezi novinkami jedna výrazně vyčnívá, konkrétně se jedná o model Timezoner Chronograph, který umožňuje měnit časové zóny pomocí lunety.

Foto: IWC (3x)

IWC Timezoner Chronograph

Článek

Podle firmy se jedná o první hodinky, u nichž majitel může nastavovat jinou časovou zónu společně s hodinou a datem jediným pohybem. Luneta je totiž napojena na strojek a po zmáčknutí jí lze otáčet, čímž dochází ke změně času.

Společně s lunetou se hýbe hodinová ručička a kromě ní ještě ručička s červenou šipkou, která slouží k 24hodinovému zobrazení času. Čas je nastaven podle města na pozici 12, přičemž v IWC mysleli i na letní změnu času – proto je u některých měst písmeno „s“ umožňující správné nastavení času i v tomto případě. Navíc pokud se při manipulaci s lunetou přejde přes půlnoc, změní se i datum, takže pohodlnost v nastavování je opravdu maximální.

Malé esko značí města s letním časem

Kromě této novátorské funkce má Timezoner Chronograph, jak už napovídá jeho název, i stopky, a to rovnou s flyback funkcí (resetování chronografu a jeho opětovné spuštění pouze jedním tlačítkem). Sčítač stopek je na dvanáctce a ukazuje společně uplynulé minuty i hodiny. Na šestce je pak průběžná sekundovka.

Na dýnku je vyobrazeno letadlo Junkers Ju 52

Strojek nabízí rezervu chodu v udávané výši 68 hodin a je uložen v ocelovém pouzdře o průměru 45 milimetrů s vodotěsností 60 metrů.

V českých obchodech by hodinky měly stát 378 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Hodinky jako stvořené pro Darth Vadera

S blížící se premiérou nového dílu ságy Star Wars se samozřejmě objevuje víc a víc předmětů s tematikou této legendární série. Některé stojí pár korun, jiné...

Nechali jsme přejet hodinky obrněným vozidlem

Někdo má hodinky jako šperk, který opečovává, jako by to byla ta nejcennější věc na světě. Jiní to naopak vůbec neřeší a hodinky jsou pro ně spotřební zboží,...

Když se hodinář pustí do psacích potřeb

Jednou z nejvýraznějších novinek prestižního hodinářského veletrhu SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie), který probíhal v Ženevě minulý týden,...

Výběr článků

Načítám