Hlavní obsah

Nejúspěšnějším minipivovarem se stal Holendr, nejlepší ležák dělá Modrava

Novinky, Jakub Kynčl

Patříte mezi ty, kteří mají stále častěji ve svém půllitru zlatavý mok od nějakého téměř neznámého minipivovaru, protože vám tradiční piva přijdou tak nějak nudná? V tom případě byste své zraky měli dost možná zaměřit na malý pivovar z Valašského Meziříčí - Holendr. Jeho piva totiž slavila na degustační soutěži Jarní cena českých sládků velký úspěch.

Foto: Daniel Šabík

Pro pivovar Holendr je výsledek soutěže minipivovarů obrovským úspěchem.

Článek

Velkého úspěchu se dočkal v soutěži minipivovarů pivovar Holendr z Valašského Meziříčí, jemuž se v hodnocených kategoriích umístily hned čtyři vzorky. Světlý speciál Holendr 14 vyhrál kategorii světlých speciálů a třináctka se v téže kategorii navíc umístila třetí. Světlý ležák skončil ve své kategorii na třetí příčce a světlá výčepní desítka byla vyhodnocena mezi světlými výčepními jako druhá nejlepší.

Za zmínku jistě stojí to, že tento pivovar z Valašského Meziříčí je takřka úplně nový, a hned se mu podařilo na soutěži zanechat velký dojem.

Fungují slabý půlrok

„První pivo jsme uvařili teprve 25. října loňského roku. Naším sládkem je zaměstnanec, který do té doby vařil převážně pro svou potěchu a nějaká piva také uvařil v malých pivovarech v okolí Valašského Meziříčí. Svá piva vaří s nadšením,” uvedl Lubomír Václavek z pivovaru Holendr.

Za úspěchem vzorků svého pivovaru vidí Václavek to, že s pivem v Holendru nakládají tak, jak se s pivem nakládalo dříve. Používají staré nádoby a délky všech procedur, jako je kvašení či ležení, udržují takové, jaké byly na našem území dříve běžné.

Přes 500 vzorků

Nejlepším světlým ležákem byl vyhodnocený Lyer 11 z pivovaru Modrava, druhá skončila Brněnská 12 od Brněnské pivovarnické společnosti a třetí právě již zmiňovaný Holendr 11. Prezident pořadatele degustace, Českomoravského svazu minipivovarníků, Jan Šuráň uvedl, že prakticky každý pivovar má svůj ležák, který bývá většinou vlajkovou lodí pivovaru.

„Mám za to, že základem kvality našeho piva je neskutečně kvalitní voda, ze které naše pivo připravujeme. A opomenout rozhodně nemůžu osobu našeho pana sládka Jaroslava Kouby. Jeho světlý ležák získal již hlavní bronzovou cenu na soutěži Zlatá pivní pečeť a jeho nefiltrovaná dvanáctka skončila stříbrná. Beru to tedy jako další důkaz jeho kvalit,” řekl pro Novinky Radovan Lyer ze šumavského pivovaru Modrava.

Zvítězit není snadné

„Letos jsme poprvé překročili hranici 500 vzorků ze 124 pivovarů. Zvítězit v konkurenci 111 ležáků není nic jednoduchého. Vzorek musí být chuťově opravdu komplexní, vyvážený a příjemně hořký. Zdůraznil bych, že degustace byla anonymní a následně probíhala o jednotlivých vzorcích diskuze,“ dodal Šuráň.

VÝSLEDKY VYBRANÝCH KATEGORIÍ

Světlé výčepní

Světlé výčepní 1.        Zámecká desítka - Bratřice

Světlé výčepní 1.        Zámecká desítka - Bratřice 2.        Holendr 10 - Holendr Valašské Meziříčí

3.        Zlínský Švec - Malenovice

Světlý ležák

Světlý ležák 1.        Lyer 11- Modrava

Světlý ležák 1.        Lyer 11- Modrava 2.        Brněnská 12 - Brněnská pivovarská společnost

3.        Holendr 11 - Holendr Valašské Meziříčí

Polotmavý ležák

Polotmavý ležák 1.        Řepiš - U Stočesů

Polotmavý ležák 1.        Řepiš - U Stočesů 2.        Podskalská koza

3.        Falkenštejn - Stodolecký lišák

Tmavý ležák

Tmavý ležák 1.        Kateřina - Frýdlant

Tmavý ležák 1.        Kateřina - Frýdlant 2.        Pivovarský dům Praha

3.        Salzberg - Továrna Slaný

Světlý speciál

Světlý speciál 1.        Holendr 14 - Holendr Valašské Meziříčí

Světlý speciál 1.        Holendr 14 - Holendr Valašské Meziříčí 2.        PH 14 Carni vale - Brněnská pivovarská společnost

3.        Holendr 13 - Holendr Valašské Meziříčí

IPA

IPA 1.        Režná Bára - Pivovar Chomout

IPA 1.        Režná Bára - Pivovar Chomout 2.        Twist IPA - Clock

3.        APA 17 - Krkonošský Medvěd Vrchlabí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám